Sofia expulzează un diplomat rus acuzat de spionaj împotriva Bulgariei, NATO şi Uniunii Europene

Data actualizării: Data publicării:
Mașină a poliției bulgare.
Mașină a poliției bulgare. Foto: GettyImages

Potrivit Ministerului bulgar de Externe, diplomatul rus a părăsit deja Bulgaria. Guvernul de la Sofia cere Rusiei retragerea oficială a diplomatului suspectat de spionaj, potrivit Mediafax.

„Partea bulgară a exprimat dorinţa ca angajatul Ambasadei să fie revocat din funcţie până la sfârşitul zilei de luni. Diplomatul a părăsit deja Bulgaria", a anunţat Ministerul bulgar de Externe, citat de agenţia de presă Tass.

Ambasada Rusiei la Sofia nu a făcut încă niciun comentariu pe această temă.

Potrivit site-ului de ştiri Vesti.bg, diplomatul expulzat este prim-secretarul Ambasadei Rusiei la Sofia.

Parchetul General din Bulgaria a iniţiat luni proceduri penale împotriva unui diplomat rus, dar investigaţia este suspendată din cauza imunităţii diplomatice a suspectului. „Parchetul a lansat proceduri referitoare la o infracţiune împotriva statului comisă de un cetăţean străin. Începând din septembrie 2018, cetăţeanul străin a colectat informaţii care sunt secrete de stat despre Bulgaria, Uniunea Europeană şi NATO. Informaţiile erau livrate unui stat străin”, precizează Parchetul General din Bulgaria.

În luna septembrie a acestui an, liderul unei organizaţii nonguvernamentale din Bulgaria a fost trimis în arest sub acuzația de spionaj în favoarea Moscovei. Nikolai Malinov, fost parlamentar socialist, ar fi făcut parte dintr-o reţea care urmărea îndepărtarea Bulgariei de aliații occidentali şi apropierea ei de Federaţia Rusă.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri