Soluția lui Vladimir Putin pentru conflictele din estul Ucrainei: crearea unei republici autonome

Data publicării:
putin porosenko merkel - 6789311-AFP Mediafax Foto-SAUL LOEB

Într-o localitate la sud de Doneţk, rebelii nu aşteaptă doar armele din Rusia, ci se folosesc şi de cele lăsate în urma luptelor de către militarii ucraineni. Tancurile şi blindatele primesc însemnele Republicii Populare Doneţk, una dintre formaţiunile politice ale militanţilor pro-ruşi din estul Ucrainei şi sunt pregătite să intre în luptă împotriva foştilor proprietari.

Uniunea Europeană îi cere lui Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor cu Petro Poroşenko pentru a rezolva criza din Ucraina. Preşedintele Rusiei se arată deschis dialogului, dar pune şi condiţii.

„Guvernul ucrainean trebuie să înceapă imediat discuţii substanţiale, nu doar tehnice, asupra organizării politice a societăţii şi a statalităţii sud-estului Ucrainei, astfel încât interesele oamenilor care trăiesc acolo să fie protejate”, a spus Vladimir Putin.

Altfel spus, preşedintele Rusiei şi-ar dori ca regiunile din sud-estul Ucrainei să devină o republică autonomă, aşa cum era şi Crimeea, înainte de a fi anexată de Moscova în luna martie.

Legat de conflictul din estul Ucrainei, Vladimir Putin susţine că este imposibil de estimat când se va termina, pentru că totul depinde de voinţa politică a liderilor de la Kiev. El transmite că ţara sa nu poate sta deoparte când oamenii sunt împuşcaţi în fostul teritoriu sovietic.

Pe de altă parte, preşedintele rus i-a cerut lui Petro Poroşenko să se gândească la toamna şi iarna care bat la uşă pentru că oamenii riscă să îngheţe în case dacă nu vor fi rezolvate problemele de infrastructură din estul Ucrainei.

În legătură cu noile sancţiuni cu care Uniunea Europeană ameninţă Rusia, Vladimir Putin i-a îndemnat pe liderii forului să se gândească mai atent pentru ce pledează.

„Care sunt aşa-numitele valori europene? Susţinerea unui lovituri de stat, reprimarea opozanţilor cu forţe armate, acestea sunt valorile europene? Cred că ar trebui reamintit colegilor care sunt idealurilor lor”, scrie Russia Today.

În replică la sancţiunile occidentale, Rusia a decis să interzică timp de un an importurile de alimente din ţările Uniunii Europene, Statele Unite, Australia, Canada şi Norvegia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri