SONDAJ. Cetățenii Republicii Moldova oscilează între Rusia și UE

Data publicării:
chisinau wikipedia

Fiind puşi în situaţia de a alege fie o opţiune, fie alta, cetăţenii din Republica Moldova s-au divizat în două grupuri aproape egale. Astfel, 38 la sută s-au pronunţat pentru Uniunea Vamală şi 35 la sută pentru Uniunea Europeană (în special populaţia tânără, cu un nivel înalt de studii şi nivel socio-economic ridicat).

În acelaşi timp, în cazul unui referendum privind aderarea R. Moldova la UE, 44 la sută dintre persoanele intervievate ar vota pentru, iar 37 la sută împotrivă. Ponderea persoanelor care sunt împotriva aderării la UE înregistrează o tendinţă de creştere continuă în ultimii patru ani - de la 18 la sută în mai 2010, la 37 la sută în aprilie 2014, notează Mediafax.

Trebuie spus, însă, că o bună parte din populația Republicii Moldova (un sfert, potrivit unor estimări) a plecat, în ultimii ani, la muncă în țările UE, iar această populație, îndeobște tânără, este considerată în general proeuropeană.

În ceea ce priveşte eventuala aderare a R. Moldova la Uniunea Vamală cu Rusia, 45 la sută dintre persoanele intervievate s-au pronunţat pentru, în special minorităţile etnice, o descreştere semnificativă faţă de proporţia de 57 la sută înregistrată în urmă cu doi ani.

Referitor la liberalizarea regimului de vize cu UE, 50 la sută dintre participanţii la sondaj au răspuns că aceasta este importantă, iar alţi 50 la sută au apreciat că nu este deloc importantă sau mai puţin importantă. De asemenea, 49 la sută dintre cei intervievaţi consideră că liberalizarea regimului de vize este rezultatul conjucturii externe, iar 35 la sută au răspuns că este meritul conducerii statului.

În privinţa Acordului de Asociere cu UE, 61 la sută dintre participanţii la sondaj consideră că semnarea documentului este foarte importantă sau importantă pentru R. Moldova. Pe de altă parte, doar 41% dintre persoanele intervievate au spus că semnarea Acordului de Asociere va contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai, iar alte 48 la sută consideră că va duce la înrăutățirea situației sau că nu va schimba nimic.

Totodată, sondajul arată o creştere a susţinătorilor aderării R. Moldova la NATO - de la 15 la sută în mai 2012, la 19 la sută în prezent.

De asemenea, integritatea teritorială a R. Moldova este foarte importantă pentru 69 la sută dintre persoanele intervievate, care spun că nu ar fi de acord cu alipirea regiunii separatiste transnistrene la Federaţia Rusă. În plus, 43 la sută spun că este mare riscul extinderii conflictului din Ucraina pe teritoriul R. Moldova. În acelaşi timp, 40 la sută (în special minorităţile etnice) susţin decizia includerii peninsulei Crimeea în componenţa Rusiei, în timp ce doar 18 la sută ar susţine repetarea aceluiaşi scenariu şi în cazul Transnistriei.

La capitolul încredere în personalităţile politice din alte ţări, preşedintele rus Vladimir Putin rămâne pe primul loc - cu 62 la sută, dar în descreştere, faţă de 74 la sută în aprilie anul trecut. Liderul rus este urmat de cancelarul german Angela Merkel, cu 44 la sută, şi de preşedintele României, Traian Băsescu, cu 35 la sută, la egalitate cu omologul său american, Barack Obama.

Sondajul „Barometrul de Opinie Publică” a fost realizat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău în perioada 28 martie - 13 aprilie, pe un eşantion de 1.115 persoane de pe teritoriul R. Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene) şi are o marjă de eroare de minus/plus 3 la sută.

În ceea ce privește estimările privind scorul pe care l-ar obține partidele politice de la Chișinău în alegeri, sondajele arată rezultate contradictorii, relatează Europa Liberă. Astfel, Barometrul Opiniei Publice prezentat joi de Institutul de Politici Publice arată că Partidul Comuniștilor se menţine în topul preferinţelor electoratului, dar a scăzut ca popularitate față de sondaje anterioare.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, comuniștii ar obține 24%, urmați de PLDM cu 15%, PD şi PL cu câte 8%.

Aceste date contrazic rezultatele unui alt sondaj de opinie prezentat miercuri de o nouă companie de cercetare sociologică, Fondul Opiniei Publice, care sugera că scorul PCRM ar fi mai mare, de 34%, iar în viitorul Parlament ar putea accede şi Partidul Socialiştilor.  

Iată cum au comentat rezultatele acestui sondaj invitații emisiunii „24 într-o oră”, vicepreședintele PDL, Radu F. Alexandru, și deputatul PSD Mircea Dobre:


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri