Sondaj. Francezii cred că romii se integrează greu în societate

Data publicării:
tigani mediafax-1

 

Actualizare 18:20 „Când o sa rezolvăm cu romii, o să fie melcii sau altceva, pentru că o să fie alegeri tot timpul. Cei pe care se bat politicenii în Europa, romii, sunt acolo cu sau fără Schengen. Faptul că francezii vin la Otopeni şi fac controlul la paşapoarte e o problemă pentru ei. Faptul că mărfurile stau la vamă reprezintă o problemă pentru Europa”, a declarat Victor Ponta, premierul României.

Manual Valls a declanşat o polemică dură în contextul campaniei pentru alegerile municipale şi europene, declarând că doar o minoritate a romilor doreşte să se integreze în ţara sa. Iar într-un nou incident guvernamental pe această temă, ministrul francez al Locuinţelor Cécile Duflot l-a acuzat că a trecut „dincolo de ceea ce pune în pericol pactul republican".

Însă, potrivit publicaţiei franceze, un sondaj efectuat de BVA pentru „Le Parisien-Aujourd’hui en France" şi emisiunea CQFD a postului i>télé arată că francezii susţin afirmaţiile ministrului de Interne.

Aproape în unanimitate - 93% -, persoanele chestionate apreciază că romii se integrează dificil în societatea franceză, potrivit sondajului. Alţi 5% consideră că aceştia se integrează „mai degrabă bine", iar 2% nu se pronunţă, potrivit ediţiei franceze a site-ului Huffington Post.

Această constatare depăşeşte clivajele politice, deoarece această opinie este împărtăşită de 98% dintre simpatizanţii dreptei şi de 84% dintre cei ai stângii, subliniază Le Parisien. Inclusiv alegătorii ecologiştilor sau Partidului de Stânga care, în schimb, condamnă afirmaţiile lui Manuel Valls, se raliază acestei idei a unui eşec al integrări a romilor, în proporţie de 76% şi, respectiv 69%.

În plus, o majoritate a francezilor (53%) consideră că romii se integrează „foarte rău".

De asemenea, această anchetă relevă o susţinere a lui Manuel Valls. În total, 77% dintre persoanele chestionate aprobă fermitatea ministrului de Interne atunci când acesta oferă asigurări că "integrarea poate să vizeze doar familii" şi că "nu există altă soluţie decât desfiinţarea taberelor şi expulzarea".

"După această polemică cu privire la romi, triumful ministrului de Interne este total în opinia publică", analizează Gaël Sliman, adjunctul directorului general al BVA, citat de Le Parisien. "Dar această polemică îi oferă un profit personal nu pentru că francezii îi dau dreptate şi, mai ales, nici pentru că ea nu afectează imaginea colectivă a Guvernului", afirmă el.

Potrivit huffingtonpost.fr, sondajul a fost realizat pe Internet, în perioada 26-27 septembrie, asupra unui eşantion reprezentativ de 1.064 de persoane majore.

Sofia: Atitudinea Franţei faţă de romii bulgari este absurdă

Şeful diplomaţiei bulgare Kristian Vighenin a calificat drept "absurdă" atitudinea Franţei faţă de romii bulgari, subliniind că această problemă nu are niciun motiv să fie legată de admiterea ţării în Spaţiul Schengen

"O asemenea atitudine în cadrul Uniunii Europene (UE) este absurdă", "ea aminteşte practici din timpuri vechi", a declarat sâmbătă ministrul pentru postul public de radio BNR.

"Aceste aluzii la deportare merg prea departe", a subliniat el într-un prim comentariu al Guvernului bulgar cu privire la unele declaraţii recente ale ministrului francez de Interne Manuel Valls. El a apreciat, săptămâna aceasta, că "majoritatea (romilor, şi anume bulgari şi români) ar trebui condusă la frontieră", considerând că membrii acestei etnii nu se pot integra în Franţa.

Întrebat despre acest lucru la New York, unde participa la Adunarea Generală a ONU, Vighenin a declarat că "numărul romilor bulgari în Franţa este minim (şi că) nu ei sunt cei care creează probleme", sugerând că cea mai mare a imigranţilor romi în Franţa sunt români.

Minoritatea romă din Bulgaria este estimată la aproximativ 700.000 de persoane, care emigrează mai degrabă în Spania şi Italia în opinia unor experţi bulgari.

Vighenin apreciază că "este necesar să fie primită cu calm" poziţia Guvernului francez, confirmată săptămâna aceasta, împotriva unei apropiate aderări a Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. El afirmă că subiectele romilor şi Spaţiului Schengen "nu au nimic în comun". "Indiferent dacă Bulgaria este sau nu în Schengen, aceşti oameni au dreptul să circule liber în interiorul UE, iar începând din ianuarie vor putea să muncească oriunde" în Uniune, a subliniat el.

Oferind asigurări că Sofia "va coopera cu statele membre ale Spaţiului Schengen care afirmă că nu au încredere" faţă de ea, şeful diplomaţiei bulgare a declarat că "nu trebuie să accepte un şantaj într-o problemă sau alta pentru a adera". "Dacă Bulgaria şi România nu sunt în Schengen, (acest lucru) nu le face membre de rangul doi în zona UE", a subliniat el, amintând că Marea Britanie şi ţări scandinave nu fac nici ele parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri