Spălătorul de vase care a ajuns co-proprietarul unui restaurant de top

Data actualizării: Data publicării:
Noma

Ali Sonko, un imigrant din Gambia, angajat al celebrului restaurant Noma din Copenhaga, a devenit, peste noapte, din spălător de vase co-proprietar al restaurantului distins cu două stele Michelin. Gestul a fost făcut de Rene Redzepi, fondator și chef al Noma, drept recunoștință pentru cei 13 ani pe care Sonko i-a petrecut muncind în bucătăria restaurantului.

Noma
Sursă foto: pagina de Facebook a restaurantului

Anunțul cooptării în rândul acționarilor a fost făcut în cadrul unei petreceri fastuoase, în ultima zi a Noma la adresa curentă, restaurantul urmând să fie redeschis în decembrie, într-o nouă locație.

„Este un fantastic nou proiect, dar ce ar însemna totul fără angajați?”, s-a întrebat Redzepi, înainte de a anunța că Ali Sonko, un imigrant din Gambia în vârstă de 62 de ani, devine unul dintre asociații Noma.

„Ali este inima și sufletul Noma. Nu cred că oamenii apreciază cu adevărat ce înseamnă să ai pe cineva ca Ali. Este tot un zâmbet, indiferent ce fac cei 12 copii ai săi. Și, apropo, tatăl mea se numea tot Ali și a lucrat, de asemenea, ca spălător de vase când a venit în Danemarca”, a mai spus fondatorul Noma, vizibil emoționat.

Numele lui Ali Sonko a devenit cunoscut în 2010. Atunci, Noma primea, într-o ceremonie la Londra, primul titlu de „cel mai bun restaurant din lume” și Sonko ar fi trebuit să urce pe scenă alături de chefi și manageri. Deși rezident al Danemarcei de 34 de ani, Sonko nu a putut, însă, intra în Marea Britanie, deoarece nu obținut viză, așa că delegația Noma a optat pentru un artificiu: cei zece membri ai delegației au purtat tricouri cu portretul lui Ali Sonko.

Alături de Ali Sonko, au fost făcuți acționari ai celebrului restaurant și managerii Lau Richter și James Spreadbury.

Noma2
De la stânga la dreapta: James Spreadbury, Lau Richter și Ali Sonko. Sursă foto: contul de Instagram al lui Rene Redzepi

Noma, deschis în 2003, a primit de trei ori distincția de „cel mai bun restaurant din lume” (2010, 2012 și 2014).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri