Spania. 13 pacienți și-au pierdut un ochi din cauza unui produs chirurgical

Data publicării:
operatie ochi

FOTO: captura YouTube

Instituția a precizat că a înregistrat 41 de cazuri de persoane afectate de folosirea produsului Ala Octa, retras de pe piață în iunie de Ministerul spaniol al Sănătății, după ce au existat suspiciuni că a provocat pierderea vederii mai multor persoane. 

Potrivit El Pais, în afara celor 13 cazuri de amauroză (pierderea completă a vederii la un ochi), celelalte complicații menționate sunt necroză retiniană, atrofie a nervului optic, diminuarea acuității vizuale sau inflamații. Agenția spaniolă a lansat alerta la 26 iunie, atunci când a anunțat că acest produs fabricat de Alamedics GmbH și destinat chirurgiei retinei a fost retras de pe piață. Anterior, un distribuitor anunțase că există 20 de cazuri suspecte în Spania.

Cotidianul El Pais a acuzat sâmbătă întârzierea cu care laboratorul și medicii au anunțat că au suspciuni în legătură cu acest produs. Cotidianul reproduce mărturia lui Mikel Gonzalez, un bărbat de 44 de ani, care și-a pierdut ochiul stâng după ce a fost operat pe 2 iunie. În iulie, medicul i-ar fi explicat că unul dintre produsele folosite s-a dovedit a fi toxic și a provocat atrofia nervului optic și deteriorarea retinei.

În Franța, agenția națională pentru siguranța medicamentelor și produselor de sănătate a anunțat din 23 septembrie că produsul respectiv a fost retras de la vânzare.

În afara cazurilor din Spania, laboratorul german a menționat și un caz în Italia. Și aici vânzarea produsului Ala Octa a fost suspendată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri