Sari la conținut

Spania | Curtea Supremă a început procedurile contra liderilor catalani

Justiţia din Spania a început demersurile pentru a-i acuza penal pe liderii separatişti. Ei riscă între 15 şi 30 de ani de închisoare.

Jose Manuel Maza, procurorul general al Spaniei: În apărarea legii, a drepturilor cetăţenilor şi în numele interesului public, am deschis o anchetă pentru acuzaţiile de rebeliune, manipulare de fonduri publice şi alte delicte conexe, la adresa principalilor responsabili politici ai guvernului Cataloniei.

Cu liderii fugiţi, niciun partid şi nicio asociaţie nu a convocat vreo acţiune de protest prin care să conteste preluarea tutelei regiunii de către Madrid sau pentru a apăra independenţa Cataloniei, proclamată acum patru zile, dar nerecunoscută de niciun alt stat.

Doar o treime dintre catalani îşi doresc independenţa, arată cel mai recent sondaj de opinie. În plus, jumătate dintre ei sunt îngrijoraţi sau se tem că ar putea izbucni violenţe.

„Toate acestea ne afectează. Fractura din societate este atât de evidentă, temerile şi confruntările sunt evidente, iar eu cred că cei mai mulţi dintre noi cred că toate acestea ar trebui să se termine, indiferent cum, dar trebuie să se termine acum”, spune o femeie.

Vineri, la câteva ore după ce parlamentul catalan a proclamat în mod unilateral independența regiunii, guvernul de la Madrid i-a suspendat autonomia și a preluat controlul direct asupra acesteia. Un prim efect: pe 21 decembrie ar urma să aibă loc alegeri parlamentare anticipate.

Pe aceeași temă