Spania vrea să crească bugetul Apărării cu 73% în şapte ani

Data actualizării: Data publicării:
Spanish Police Confirm 78 Killed In Train Crash
SANTIAGO DE COMPOSTELA, SPAIN - JULY 27: A flag flies at half mast at Clinico Hospital in memory of the train crash victims on July 27, 2013 in Santiago de Compostela, Spain. The crash occurred as the train approached the north-western Spanish city of Santiago de Compostela at 8.40pm on July 24th, at least 78 people have died and a further 131 reported injured. The crash occurred on the eve of the Santiago de Compostela Festivities.The driver has been formally accused of reckless homicide and remains in custody awaiting an appearance in court. (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Spania intenţionează să îşi majoreze cu 73% în şapte ani cheltuielile militare care vor creşte de la 10,4 miliarde de euro în 2018 la 18 miliarde în 2024, spre indignarea opoziţiei socialiste care a criticat reducerea prestaţiilor sociale, relatează AFP.

Spanish Police Confirm 78 Killed In Train Crash
FOTO: Getty Images



"Efortul bugetar programat reflectă o creştere netă a cheltuielilor pentru apărare care s-ar situa la aproximativ 1,53% din PIB", a anunţat miercuri ministrul spaniol al apărării, Maria Dolores de Cospedal, în faţa membrilor Comisiei pentru apărare din Congresul Deputaţilor.

În numele primei formaţiuni a opoziţiei, Partidul Socialist (PSOE), deputata Ana Botella a cerut imediat "explicaţii referitoare la angajamentul luat de guvernul spaniol faţă de NATO" de a majora bugetul militar.

Opozanta a vorbit despre "familiile a căror viaţă de zi cu zi este marcată de dificultăţi şi lipsă de siguranţă", acuzând că, în timp ce cheltuielile pentru apărare cresc, politicile de austeritate au afectat prestaţiile sociale şi serviciile publice.

Partidul Popular (conservator) al premierului Mariano Rajoy nu a putut până în prezent să treacă prin parlament legea bugetului pentru 2018 din cauza lipsei de sprijin.

Bugetul a fost prorogat, ducând la menţinerea cheltuielilor militare la nivelul din 2017 - 10,4 miliarde de euro şi 0,86% din PIB -, a precizat pentru AFP Ministerul Apărării de la Madrid.

Sursa: Agerpres

 

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri