Spion portughez, prins în timp ce vindea informații NATO unui agent rus 

Data publicării:
umbra de om pe un geam cu gratii
Foto: Getty Images

 Foto: Gulliver/ Getty Images

Agentul dublu, pe care presa portugheză l-a identificat ca fiind Frederico Carvalhão, făcea parte din SIS, Serviciul de Informații al Portugaliei, care se ocupă cu securitatea internă și contraterorism.

Bărbatul este acum acuzat că a vândul informații secrete cu privire la NATO și Uniunea Europeană, către serviciile secrete din Rusia. Frederico Carvalhão ar fi călătorit, încă din 2014, în diverse capitale europene pentru a se întâlni cu un agent rus căruia îi preda informațiile obținute. Nu știa, însă, că este atent supravegheat de unitatea de contra-spionaj a SIS.

Carvalhão este acuzat că cerea 10.000 de euro pentru fiecare document pe care îl furniza Rusiei.

Vinerea trecută, portughezul a călătorit la Roma pentru o întâlnire cu agentul rus care urma să aibă loc sămbătă. Poliția italiană și agenți ai serviciului secret portughez au precizat că l-au prins, în flagrant, chiar în timp ce dădea documentele agentului rus.

De asemenea, și presupusul agent rus a fost a arestat întrucât nu era vorba despre un diplomat cu imunitate.

„După o operațiune comună a procurorului, poliției judiciare și SIS și cooperarea cu autoritățile italiene, două persoane au fost arestate în Roma pentru spionaj, corupție și încălcarea secretului de stat”, a precizat poliția portugheză într-un comunicat.

Rusia a sporit ofensiva de spionaj împotriva NATO și Europa, dar aceste este un incident extrem de rar în care o întâlnire față în față între doi spioni a fost deconspirată, scrie The Telegraph.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri