Spioni chinezi au încercat să mituiască parlamentari germani

Data publicării:
bundestag

Spionii chinezi au încercat să mituiască mai mulţi parlamentari germani pentru a obţine informaţii de interes din Bundestag. Agenţii Beijingului ar fi folosit conturi false pe reţele de socializare precum Linkedin, pentru a-i aborda pe parlamentari şi pentru a încerca să le ofere bani în schimbul unor expertize şi analize din interiorul Legislativului german.

Un raport prezentat de publicaţia Suddeutsche Zeitung arată că, în 2016, spre exemplu, unui parlamentar german - a cărui identitate nu a fost dezvăluită - i s-au oferit 30 de mii de euro pentru a-i trimite unuia dintre agenţi diverse... analize. Parlamentarul în cauză chiar se pregătea să plece în China, însă serviciile germane au intrat pe fir şi l-au oprit la timp.

Într-un al doilea caz, un membru din echipa unui parlamentar german a fost plătit cu 10 mii de euro pentru că a oferit diverse informaţii: a călătorit în China, acolo unde s-a pus presiune asupra lui.

Presa germană scrie că aparatul de spionaj al Chinei este extrem de răspândit: are nu mai puţin de un milion de angajaţi.

Noile dezvăluiri vin după ce mai mulţi oficiali germani au cerut mai multă vigilenţă în cazul companiilor chineze, care doresc să inveastească în Germania. Motivul: există riscul ca secretele inovaţiei să ajungă pe mâna lor şi atunci cea mai puternică economie a Europei are de suferit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri