Sari la conținut

Stare de urgență în Franța, până la 1 noiembrie

Starea de urgență instituită în 2015 pentru a contracara amenințarea terorist[ va fi extinsă până la 1 noiembrie, a declarat miercuri președintele Emmanuel Macron, la finalul unui consiliu de apărare la Palatul Elysee, informează Agerpres.

Emmanuel Macron Visits Berlin

Emmanuel Macron / FOTO Gulliver/Getty Images

Decizia de a prelungi starea de urgență în Franța, anunțată într-un comunicat de biroul de presă al lui Macron, intervine după atentatul sinucigaș de luni seara, soldat cu 22 de morți și 59 de răniți, la ieșirea de la un concert de muzică pop la Manchester, în nord-vestul Angliei.

Prevederile stării de urgență acordă poliției franceze puteri sporite în ceea ce privește căutarea și arestarea suspecților de terorism, acestea fiind instituite în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015 la Paris, soldate cu 130 de morți.

Emmanuel Macron va cere parlamentului prelungirea până la 1 noiembrie a stării de urgență și dorește de asemenea o nouă lege pentru consolidarea „securității în fața amenințărilor teroriste”, a indicat președinția franceză într-un comunicat.

Starea de urgență — decretată la sfârșitul anului 2015, după cele mai devastatoare atacuri jihadiste comise vreodată pe teritoriul francez (130 morți) — a fost deja prelungită de cinci ori și urma să fie ridicată la mijlocul lunii iulie.

Macron a cerut guvernului să propună măsuri de consolidare a securității în fața amenințării teroriste în afară de starea de urgență, cu scopul ca un text legislativ să fie pregătit în viitoarele săptămâni", indică președinția în același comunicat.

Președintele francez a mai dat instrucțiuni pentru instituirea unui centru de coordonare al serviciilor angajate în luptă împotriva terorismului, a cărui organizare se preconizează să fie finalizată la începutul lunii iunie, mai precizează Palatul Elysee.