Statele Unite se pregătesc să trimită trupe în Norvegia

Data actualizării: Data publicării:
U.S. Soldiers Provide Security Around Kandahar Airfield
KANDAHAR, AFGHANISTAN - FEBRUARY 28: SSG Kyle Cooper(L) and SGT Anthony Blake from Columbia, Missouri with the U.S. Army's 4th squadron 2d Cavalry Regiment keep watch during a patrol of a hillside during a mission to search caves containing weapons caches on February 28, 2014 near Kandahar, Afghanistan. Defense Secretary Chuck Hagel announced recently he is making preparations for a complete military withdrawal from Afghanistan because Afghanistan President Hamid Karzai continues to refuse to sign the Bilateral Security Agreement. Fourth squadron 2d Cavalry Regiment is responsible for defending Kandahar Airfield against rocket attacks from insurgents. (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Forțele armate americane și norvegiene analizează posibilitatea desfășurării prin rotație a unor trupe americane în această țară ce se învecinează cu Rusia, a anunțat luni Ministerul Apărării al Norvegiei, informează Agerpres.

U.S. Soldiers Provide Security Around Kandahar Airfield
FOTO: Gulliver/Getty Images

„Au fost făcute sondaje la nivel militar pentru a examina posibilitățile de a avea mai multe formațiuni, mai multe stocuri (de materiale militare) și acest gen de lucruri”, a declarat, pentru AFP, o purtătoare de cuvânt a ministerului, Ann Kristin Salbuvik, precizând să este vorba de „o doleanță veche din partea americană”.

„Aceasta poate fi ceva prin rotație. Nu se pune problema unei staționări permanente”, a adăugat ea, subliniind că acest subiect este în stadiu de analiză precoce și nu a fost încă abordată la nivel politic.

Cotidianul norvegian Adresseavisen a afirmat în aceeași zi că armata americană ar dori să desfășoare 300 de pușcași marini la Vaernes, lângă Trondheim (vest), la o mie de kilometri distanță în linie dreaptă de frontiera ruso-norvegiană.

Pentru a calma temerile față de vecinul său sovietic, această țară scandinavă s-a angajat, înainte de a deveni membru fondator al Alianței Nord-Atlantice în 1949, să nu permită desfășurarea pe teritoriul său a unor forțe de luptă străine „atâta vreme cât Norvegia nu este atacată sau amenințată să fie atacată”.

De atunci, această declarație a suferit amendamente pentru a le permite unor trupe străine să efectueze manevre pe teritoriul norvegian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri