Studenți de la Universitatea Oxford au votat înlăturarea unui portret al reginei, pentru că reprezintă "istorie colonială"

Data actualizării: Data publicării:
regina elisabeta a marii britanii cu brosa si perle, portret
Înlăturarea portretului reginei a stârnit un scandal în Marea Britanie. Foto: Profimedia

Studenții unui colegiu al Universității Oxford au votat înlăturarea portretului reginei Elisabeta a II-a din sala lor de întruniri, din cauză că reprezintă "istorie colonială recentă". Conducerea colegiului le susține libertatea de exprimare, dar afirmă că ei nu reprezintă colegiul.

Potrivit minutei ședinței de luni a grupului Middle Common Room (MCR) al Colegiului Magdalen al Universității Oxford, propunerea înlăturării portretului reginei a fost făcută pentru ca sala de întruniri să devină mai primitoare și pentru a recunoaște că "pentru unii studenți reprezentarea monarhului și a monarhiei britanice reprezintă istorie colonială recentă", scrie BBC.

Au fost 10 voturi pentru, 2 împorivă și 5 abțineri.

Unul dintre membri a spus că "a o înlătura pe regină trimite un mesaj groaznic, care va stârni mânie", în vreme ce altul a afirmat că "nu putem să o înlăturăm pe regină. E vorba despre sala noastră de întruniri și despre a face oamenii să se simtă confortabil".

Președinta Colegiului Magdalen, avocata Dinah Rose, a subliniat că studenții nu reprezintă colegiul, dar le susține deptul de "liberă exprimare și dezbatere politică".

Ea a scris mai multe mesaje pe Twitter, în care a arătat că "în 2013, studenții au adus un portret al reginei pentru a decora sala de întruniri. Recent, au votat să-l dea jos. Ambele decizii au fost ale lor, nu ale colegiului. Colegiul Magdalen susține ferm libertatea de exprimare și dezbatere politică, precum și autonomia grupului MCR. Poate vor vota să-l pună la loc, poate nu. Între timp, portretul va fi depozitat în condiții de siguranță".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul Educației, Gavin Williamson, a afirmat că înlăturarea portretului este "pur și simplu absurdă. Regina este conducătorul statului și un simbol a ceea ce este mai bun în Marea Britanie".

Pe site-ul Colegiului Magdalen, grupul Middle Common Room se descrie ca fiind "una dintre cele mai mari comunități de absolvenți ai colegiilor tradiționale Oxford".

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri