SUA oferă Cehiei un ajutor militar de 200 de milioane de dolari

Data actualizării: Data publicării:
drapelele sua si cehiei
SUA oferă Cehiei un ajutor militar de 200 de milioane de dolari. Foto: Profimedia

Noul ambasador al SUA în Republica Cehă, Bijan Sabet, a anunţat joi la Praga un nou ajutor militar american pentru această ţară, în valoare de circa 200 de milioane de dolari şi destinat dotării cu echipamente militare, relatează agenţiile DPA şi EFE.

„Această sumă va fi destinată construirii capacităţilor aliaţilor noştri cehi pentru descurajare şi apărare în faţa ameninţărilor în creştere din partea Rusiei”, a spus diplomatul american, într-o declaraţie acordată presei a doua zi după prezentarea scrisorilor sale de acreditare pentru postul de ambasador la Praga.

Acest ajutor, a adăugat el, va fi de asemenea destinat „compensării capacităţilor militare pe care Republica Cehă le-a oferit sau le va oferi Ucrainei”.

În timpul scurs de la lansarea campaniei militare ruse contra Ucrainei în februarie anul trecut, Republica Cehă s-a arătat deschisă ajutorului militar pentru Ucraina, livrându-i acesteia muniţii, sisteme de apărare antiaeriană, arme uşoare, dar şi arme grele, precum blindate şi tancuri T-72 de concepţie sovietică. În plus, circa 4.000 de soldaţi ucraineni vor fi instruiţi în Republica Cehă de către armata acestei ţări.

Republica Cehă a produs numeroase arme şi muniţii sub licenţă sovietică şi are astfel o industrie militară compatibilă cu nevoile armatei ucrainene, devenind acum o piesă importantă în ajutorul militar oferit Ucrainei.

Un ajutor militar anterior pentru Republica Cehă, în valoare de 100 de milioane de dolari, a fost aprobat de Congresul SUA în septembrie anul trecut, potrivit DPA şi EFE, citate de Agerpres.

Guvernul ceh negociază în prezent achiziţia a 24 de avioane multirol americane F-35, pentru a înlocui aparatele suedeze JAS 39 Gripen.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri