SUA ridică tonul și avertizează Rusia cu noi sancțiuni

Data publicării:
john kerry mic

Declarațiile lui John Kerry intervin după ce Moscova a început noi manevre militare în apropierea granițelor Ucrainei, iar președintele rus Vladimir Putin a amenințat că vor exista „consecințe”, dacă ofensiva ordonată de autoritățile de la Kiev în estul țării – unde separatiștii rusofoni sunt la originea unor acțiuni violente – se va solda cu moartea vreunui cetățean rus.

Secretarul de stat american a acuzat presa rusă de propagandă în favoarea Kremlinului, spunând că promovează „fanteziile” lui Vladimir Putin despre evenimentele din Ucraina, pentru a ascunde ceea ce urmărește de fapt: destabilizarea regiunii și subminarea alegerilor de luna viitoare. Rusia mai are foarte puțin timp pentru a-și schimba comportamentul, în caz contrar, va face o greșeală costisitoare, a avertizat Kerry. El a taxat inclusiv declarația președintelui rus, potrivit căruia Internetul ar fi un „proiect CIA”, spunând că liderul de la Kremlin face „afirmații revoltătoare” pentru a-și justifica acțiunile.

„Rusia a ales o cale ilegitimă, a violenței armate, pentru a încerca să obțină prin forța armelor și prin intermediul mulțimilor necontrolabile ceea ce nu a putut realiza în alt mod. Au încercat să creeze suficient haos în est pentru a amâna sau a delegitima alegerile sau pentru a forța Ucraina să accepte o federalizare - care dă Rusiei control asupra politicii interne și externe a acestei țări - sau chiar pentru a forța Ucraina să reacționeze, ca Rusia să-și găsească astfel o scuză pentru o intervenție militară. Este un efort evident de a sabota procesul democratic printr-o intimidare externă grosieră”, a spus John Kerry.

„După acțiunea de amenințare de azi a Rusiei – prin aducerea trupelor ruse chiar lângă granița Ucrainei – permiteți-mi să fiu clar: facă Rusia continuă în direcția aceasta, nu va face doar o greșeală gravă, dar va fi și una costisitoare”, a avertizat secretarul american de Stat.

O nouă zi tensionată în Ucraina

Situaţia din Ucraina devine tot mai tensionată. Moscova face din nou manevre militare în apropierea graniţelor. Demonstraţia de forţă pare să fie un răspuns la moartea a cinci militanţi pro-ruşi, ucişi la Slaviansk în schimburile de focuri cu militarii trimişi la guvernul de la Kiev. Vladimir Putin ameninţă că ofensiva ucraineană va avea consecinţe, dacă va muri vreun cetăţean rus. Pe acelaşi ton, preşedintele interimar al Ucrainei spune că nu va ceda în faţa teroriştilor susţinuţi de Moscova.

Rusia a început ample manevre militare la care au participat avioane de luptă şi bombardiere, la doar 300 de kilometri de graniţa cu Ucraina. Pe şoselele care duc spre Ucraina au fost filmate coloane de blindate şi maşini militare ruseşti. În acest timp, trupele paramilitare ucrainene din estul ţării fac şi ele o serie de antrenamente, pentru a opri o eventuală invazie.

În cursul zilei, militarii ucraineni susțin că au luat cu asalt mai multe puncte de control instalate de separatişti în Slaviansk. Operaţiunea, declarată antiteroristă, a provocat schimburi de focuri între trupele guvernamentale şi militanţii proruşi. Ministrul ucrainean al Apărarii susţine că aproape 100 de persoane au „deschis focul cu arme automate, mitraliere şi au folosit grenade" împotriva militarilor săi.

Unele dintre aceste arme ne-au fost date de soldaţii care refuză să îndeplinească ordinele guvernului interimar de la Kiev. Altele au venit de la poliţia locală. Le folosim ca să-i protejăm pe oamenii de aici”, declară unul dintre membrii mișcării separatiste.

Totuși, Steve Rosenberg, corespondentul BBC aflat la Slaviansk, spune că nu a văzut în oraș semnele unei confruntări majore între forțele de securitate ucrainene și milițiile proruse. Ministrul ucrainean de Interne anunțase că mai mulți „teroriști” au fost uciși la Slaviansk într-un schimb de focuri și că trei baraje care blocau drumurile au fost îndepărtate. „Am văzut oameni plimbându-se prin centru, copii mergând pe stradă și trafic pe șosele. Punctele de verificare instituite de separatiști au rămas”, relatează corespondentul BBC. În timp ce Kievul susține că operațiunea militară împotriva milițiilor proruse continuă, jurnalistul britanic recomandă ca declarațiile, și de o parte, și de alta, să fie privite cu reticență.

Lupte s-au dat şi în localitatatea Mariupol. După mai multe ore de violenţe separatiştii au fost scoşi din sediul primăriei pe care îl ocupau de aproape două săptămâni.

Persoane necunoscute, fără niciun semn de identificare, ne-au atacat. I-au luat la bătaie pe toţi cei care se aflau în clădire, fără discriminare. Apoi, ne-au adunat pe toţi într-o cameră. Când le-am cerut asistenţă medicală, ne-au refuzat”, a povestit un activist prorus rănit la cap.

Obama dă semnale din Japonia

Anterior declarației de la Washington a șefului diplomației, John Kerry, preşedintele american Barack Obama, aflat în turneu în Asia, nu a scăpat despre întrebările despre Ucraina. El a dat vina pe ruşi pentru valul de violenţe din estul Ucrainei şi, la rândul său, a ameninţat cu noi sancţiuni, deși a părut că se îndoiește de eficiența lor:

„Înţeleg că aplicarea unor sancţiuni suplimentare s-ar putea să nu schimbe calculele pe care şi le face domnul Putin. Acest lucru e posibil”, a recunoscut Barack Obama.

Rusia nu lasă garda jos

De partea cealaltă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, dă vina pe Statele Unite şi Uniunea Europeană. El acuză Occidentul că a pus în scenă o nouă revoluţie colorată cu scopul precis de a schimba puterea de la Kiev.

„Este absolut de necontestat. Să încerci să scapi de asta, aşa cum fac partenerii noştri din Occident, să prezinţi lucrurile de parcă Kievul este condus de îngeri care nu greşesc niciodată, este pur şi simplu revoltător”, a declarat ministrul rus de Externe.

Violenţele din Ucraina intervin după ce săptămâna trecută, Ucraina, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Rusia au semnat un acord prin care Moscova şi Kievul se angajau să rezolve criza pe cale paşnică, dar cele două tabere se acuză reciproc că nu au făcut nimic pentru punerea în practică a înțelegerii de la Geneva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri