SUA și Rusia nu s-au înțeles în privința Ucrainei. Rușii au interceptat o dronă americană în Crimeea

Data publicării:
kerry si lavrov tristi - 6579682-AFP Mediafax Foto-BRENDAN SMIALOWSKI

FOTO: AFP/MEDIAFAX

Statele Unite şi Rusia „nu au o viziune comună” în privinţa situaţiei din Ucraina, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, subliniind că Rusia va respecta „voinţa locuitorilor din Crimeea”. Lavrov a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o la Londra cu secretarul de Stat american, John Kerry, pe tema crizei din Ucraina.

Secretarul de stat american a negociat şase ore cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Întrevederea de la Londra s-a încheiat aşa cum a început, pentru că Statele Unite şi Rusia nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună în privinţa organizării referendumului din Crimeea.  

„Nu avem o viziune comună pe tema Ucrainei, chiar dacă dialogul a fost util şi constructiv”, a precizat Lavrov într-o conferinţă de presă.

Regiunea Crimeea va organiza duminică un referendum controversat privind unirea cu Rusia. Occidentul a avertizat că nu va recunoaşte rezultatul plebiscitului.

„Referendumul este contrar Constituţiei Ucrainei, este contrar dreptului internaţional, reprezintă o încălcare a acestei legi şi noi considerăm că este ilegal”, a declarat John Kerry.  

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat că speră în continuare într-o soluţie diplomatică la criza din Crimeea, avertizând Rusia că vor exista „consecinţe” dacă această cale va eşua.

Referendumul din regiunea ucraineană Crimeea este în conformitate cu dreptul internaţional şi cu Carta Naţiunilor Unite, i-a transmis Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, secretarului general ONU, Ban Ki-moon.

Rusia riscă sancţiuni suplimentare dacă referendumul din Crimeea se va desfăşura, a avertizat secretarul de Stat american, John Kerry.

Rusia nu intenţionează să invadeze militar estul Ucrainei, a insistat Lavrov, dar șeful diplomației ruse susține că situaţia din oraşul Doneţk este „revoltătoare”. El a dat, totuși, asigurări că Rusia nu se va implica în situaţia din oraşul ucrainean Doneţk, unde au avut loc confruntări între manifestanţi proruşi şi naţionalişti proeuropeni soldate cu cel puţin un mort.

O persoană a fost ucisă, câteva zeci au fost rănite în confruntări la Donețk

Tensiunile au dat din nou în clocot la Donețk. Manifestanții proruși i-au atacat cu pumnii și cu bâtele pe cei care manifestau împotriva intervenției Moscovei în Crimeea și au lansat artificii și fumigene. Polițiștii nu au reușit să separe cele două tabere, iar mitingurile au degenerat într-o bătaie generală.

Au fost cele mai grave violențe, de la înlăturarea președintelui Viktor Ianukovici, acum două săptămâni. Neliniștea sporește în Ucraina, pe măsură ce se apropie ziua de duminică, atunci când locuitorii din Crimeea ar putea vota alipirea la Federația Rusă.

În fața Consiliului de Securitate al ONU, premierul interimar ucrainean Arseni Iațeniuk a lansat un nou apel la adresa Moscovei: „Încă mai credem că avem o şansă să rezolvăm acest conflict într-o manieră paşnică. Cerem Federaţiei Ruse să retragă în cazărmi forţele desfăşurate în Crimeea şi să înceapă negocieri şi un dialog autentic”.

Replica nu a întârziat să vină din partea lui Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU: „Îi voi răspunde direct domnului Iaţeniuk: Rusia nu vrea război şi sunt convins că nici ucrainenii nu vor”.

Diplomatul rus a adăugat că referendumul de pe 16 martie este justificat de vidul legislativ apărut în Crimeea după ce „puterea de la Kiev a fost înlăturată neconstituţional".

Pe picior de război

În teren însă, Rusia continuă acţiunile de intimidare. 4000 de paraşutişti, 8500 de membri ai trupelor de artilerie, 36 de avioane şi 500 de vehicule participă în aceste zile la manevre militare în regiunea Rostov-pe-Don, în apropierea graniţei cu Ucraina.

Pe de altă parte, la Kiev, autorităţile se pregătesc să înfiinţeze o Gardă Naţională, formată din voluntari, care vor sprijini armata ucraineană, în cazul unei intervenţii militare a Moscovei.

Conform Mediafax, Rusia a interceptat, vineri, în Crimeea, un avion american de recunoaştere fără pilot care survola regiunea ucraineană prorusă Crimeea, a anunţat compania rusă de armament Rostehnologhi.

„Aparatul zbura la altitudinea de circa 4.000 de metri. Am reuşit bruiajul semnalului dintre dronă şi operatorii de la sol, iar avionula aterizat de urgenţă şi a fost preluat de autorităţile" proruse din Crimeea, a precizat Rostehnologhi.

Atac informatic asupra Kremlinului

Site-ul preşedinţiei ruse şi cel al Băncii Centrale au fost supuse unui puternic atac informatic. Administraţia prezidenţială a anunţat că paginile instituţiilor au fost inoperabile pentru câteva ore. Potrivit autorităţilor, sursa şi motivul atacului sunt încă necunoscute. Specialiştii spun că acesta a fost cel mai puternic atac la care a fost supus site-ul administraţiei prezidenţiale. 

Pe fondul tensiunilor legate de referendumul din Crimeea, Bursa de la Moscova a înregistrat o cădere dramatică - 18 la sută numai în această lună şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri