Substanţe periculoase: Doi români transportau în condiţii improprii iod radioactiv din Olanda

Data publicării:
radioactiv

Doi români au fost opriţi de vameşii austrieci în timp ce încercau să intre în Ungaria cu o maşină plină cu iod radioactiv. Vehiculul a atras atenţia poliţiştilor în timpul unui control de rutină, când s-a descoperit că emana radiaţii.

Gheorghe Ionescu (43 de ani) şi Dorin Nicolea (38 de ani) călătoreau spre România când vehiculul lor a fost oprit de poliţiştii austrieci. Cei doi obţinuseră substanţa în mod legal din Olanda, dar o transportau în condiţii improprii către România, unde urma să fie folosită în domeniul medical.

Bărbaţii au fost transportaţi de urgenţă la spital, unde s-a descoperit că au primit o doză de radiaţii de 40 de ori peste limita sigură. Motivul: îşi depozitau alimentele şi sticlele de apă minerală pentru drum lângă materialul radioactiv, în partea frigorifică a vehiculului.

Poliţiştii au constatat că, în plus, caseta în care era depozitat Iod-131 nu era sigură, deşi fusese utilizată pentru transportul materialelor nucleare de mai multe ori, aşa cum au declarat cei doi români. Ei s-au ales cu o amendă, iar vehiculul a fost securizat şi trimis în România.

Tabloidul britanic Daily Mail nu a ratat ocazia unei noi ironii: „Poliţia austriacă a descoperit doi români radioactivi”, a titrat publicaţia.

Iod-131 este utilizat în proceduri de diagnostic şi tratament medical.

Un purtător de cuvânt al poliţiei austriece a declarat că cei doi „păreau complet inconştienţi de pericol - depozitarea apei lor minerale pentru drum în spate alături de materialul radioactiv a fost un motiv major ca cei doi să se contamineze într-o asemenea măsură”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri