Succesorul lui David Cameron va fi ales pe 9 septembrie

Data publicării:
david cameron GettyImages-537655440-3

 

Foto: Gulliver / Getty Images

„Conducerea și comitetul 1922 au căzut de acord că alegerea liderului ar trebui să aibă loc cât de repede o permit condițiile practice”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres.

„Pentru a asigura că va exista participarea deplină a membrilor, conducerea partidului recomandă ca data declarării liderului să fie 9 septembrie 2016”, adaugă textul menționat.

Depunerea candidaturilor va începe miercuri, 29 iunie, și se va încheia joi, 30 iunie, a precizat un purtător de cuvânt al Partidului Conservator.

Așa-numitul „comitet 1922” al deputaților conservatori, care stabilește regulile pentru competiția internă, anunțase iniţial că viitorul lider al partidului și prim-ministru britanic va fi ales cel târziu pe 2 septembrie.

A doua zi după referendumul în care 52% dintre alegători au votat pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, David Cameron a anunţat că va demisiona cel mai târziu în octombrie.

Conform BBC, principalul favorit la preluarea conducerii Partidului Conservator şi a guvernului este fostul primar al Londrei, Boris Johnson, principalul susţinător al ieşirii din UE. În vârstă de 52 de ani, fostul jurnalist este unul dintre cei mai populari politicieni britanici.

Tabăra contestatarilor lui Boris Johnson este condusă de ministrul de Interne Theresa May. În vârstă de 60 de ani, aceasta a făcut un apel pentru oprirea ascensiunii politice a fostului edil.

Unul dintre promiţătorii tineri politicieni conservatori, Stephen Crabb, a anunţat deja că va candida la şefia partidului. În vârstă de 43 de ani, el este în acest moment ministru al Muncii şi Pensiilor.

Parlamentarul John Baron (57 de ani) a declarat de asemenea că se gândeşte să intre în cursa electorală internă din Partidul Conservator. Alte candidaturi ar putea fi depuse de Liam Fox (54 de ani), fost ministru al Apărării, Jeremy Hunt (49 de ani), ministrul Sănătăţii, Michael Gove (48 de ani, ministrul Justiţiei.

Deocamdată, singurul care a anunţat categoric că nu intenţionează să preia sarcina conducerii partidului şi a guvernului este George Osborne (45 de ani), ministrul Finanţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri