Sudul Spaniei a înregistrat un nou record absolut de căldură

Data publicării:
termometru la sol
Record absolut de căldură în Spania. Foto: Profimedia

Valul de caniculă care a lovit Spania a dus la depăşirea recordului absolut de temperatură înregistrat în această ţară de la începutul măsurătorilor meteorologice. 47,4 grade Celsius a fost temperatura înregistrată la Montoro, în provincia Cordoba, conform agenţiei meteorologice de stat (AEMET). 

"Este vorba de cea mai ridicată temperatură înregistrată în Spania", a declarat duminică un purtător de cuvânt al AEMET, adăugând însă că este vorba despre date provizorii ce vor fi validate în zilele următoare.

Această temperatură de 47,4 grade Celsius a fost înregistrată sâmbătă la ora locală 17:00. Recordul precedent a fost înregistrat la 13 iulie 2017 în aceeaşi regiune a Spaniei.

La puţin timp după înregistrarea noului record de temperatură, pe aeroportul din Cordoba a fost înregistrată valoarea de 46,9 grade Celsius, notează AFP, citată de Agerpres.

Valul de căldură continuă duminică în Spania, în mai multe regiuni înregistrându-se temperaturi de peste 45 de grade Celsius.

Aceste temperaturi, superioare valorilor normale din această perioadă a anului, sunt provocate de o masă de aer cald ce provine din nordul Africii.

Între anii 2011 şi 2020, Spania a înregistrat de două ori mai multe valuri de căldură decât în fiecare dintre cele trei decenii precedente.

Citește și: Vreme extremă în Europa. Canicula i-a adus la disperare pe spanioli: "Simțeam că mă prăjesc"

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri