Suedia: O broşură tipărită în 4,8 milioane de exemplare pregăteşte populaţia pentru război

Data publicării:
Kosovo Prepares For Forthcoming Independence
Foto: Guliver/GettyImages

Suedezii vor primi prin poştă de la autorităţi o broşură cu măsurile ce trebuie luate în caz de conflict sau de catastrofă naturală, în contextul relaţiilor tensionate dintre Rusia şi Occident, relatează AFP.

Kosovo Prepares For Forthcoming Independence
Foto: Guliver/GettyImages

Editată, la solicitarea guvernului, în 13 limbi, broşura, intitulată „În caz de criză sau de război”, conţine detalii despre localizarea adăposturilor, despre alimentele recomandabile a fi stocate sau despre sursele de informaţie de încredere şi va fi distribuită între 28 mai şi 3 iunie către 4,8 milioane de locuinţe (la o populaţie de circa 10 milioane de persoane).

În 20 de pagini ilustrate, broşura menţionează ameninţările la care este expusă Suedia: război, atentat, atac cibernetic, accidente grave sau catastrofe naturale.

Chiar dacă Suedia este mai sigură decât multe alte ţări (...), ameninţările există. Este important ca toată lumea să ştie care sunt aceste ameninţări pentru a se putea pregăti”, a explicat Dan Eliasson, director general al Agenţiei suedeze de securitate civilă MSB, în cadrul prezentării acestei broşuri luni la Stockholm.

Un conflict militar în apropiere ne-ar afecta importurile de mărfuri, în special alimentare, chiar dacă nu s-ar extinde şi asupra teritoriului nostru”, a subliniat, citată de AFP, Christina Andersson, responsabilă cu conceperea broşurii, care este disponibilă şi online. Ultima broşură de acest fel tipărită la iniţiativa autorităţilor datează din 1961, în plin Război Rece.

Rusia nu este citată în broşură, însă oficialii suedezi se tem de o agresiune în cazul unei conflict deschis cu NATO pentru a tăia calea maritimă a Alianţei Nord-Atlantice spre ţările baltice.

Suedia, care nu s-a mai confruntat cu vreun conflict armat pe teritoriul său de peste 200 de ani, nu face parte din NATO, dar subscrie la Parteneriatul de Pace lansat în 1994 pentru dezvoltarea cooperării militare între Alianţa Nord-Atlantică şi ţările non-membre.

Temerea reprezentată de Rusia a fost relansată de incursiunea unui submarin neidentificat în Arhipelagul Stockholm în toamna anului 2014 şi de mai multe incursiuni ale unor aparate de zbor ruseşti în spaţiul aerian suedez.

La sfârşitul Războiului Rece, Suedia şi-a redus considerabil cheltuielile militare, însă anexarea Crimeii de către Moscova a schimbat datele.

Suedia a anunţat la începutul lunii martie că reintroduce serviciul militar din această vară, la şapte ani după ce l-a eliminat, şi a retrimis forţe militare pe insula Gotland, avanpost expus în cazul unui conflict în Marea Baltică.

Sursa: Agerpres.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri