SUEDIA. Proiectul zilei de muncă de 6 ore, prea costisitor

Data publicării:
Photo: www.PRO IMAGE

Suedezii care doreau o zi de lucru de şase ore au primit o veste proastă, costurile sunt mai mari decât beneficiile, iar proiectul pilot nu va fi extins, relatează News.ro, care citează Bloomberg.

Photo: www.PRO IMAGE
Foto: News.ro

Acesta este rezultatul preliminar al unui experiment desfăşurat pe parcursul a doi ani în oraşul Gothenburg, unde se află sediul central al producătorului auto Volvo.

Pentru reducerea programului de lucru de la 8 ore la 6 ore la azilul de bătrâni Svartedalen, care avea 68 de angajaţi, primăria a fost nevoită să mai angajeze 17 persoane, la un cost de 12 milioane de coroane (2,2 milioane dolari).

Studiul a arătat că angajaţii s-au simţit mai sănătoşi, ceea ce a redus absenţele din motive de sănătate, iar îngrijirea acordată pacienţilor s-a îmbunătăţit, dar primăria nu va continua proiectul.

Este asociat cu costuri mai mari, în mod sigur. Este mult prea costisitor pentru a putea aplica o reducere generalizată a programului de lucru, într-un orizont de timp rezonabil”, a spus Daniel Bernmar, politician de stânga responsabil de serviciul de îngrijire a bătrânilor al Primăriei Gothenburg.

Experimentul din Gothenburg este cel mai recent dintr-o serie de alte programe de muncă mai scurte puse în practică în Suedia, ţară care se mândreşte cu politica socială generoasă.

Proiectul a fost urmărit cu interes la nivel internaţional, susţinătorii acestuia apreciind Suedia ca un model în reducerea numărului de ore lucrate zilnic de angajaţi.

Datele arată că în ultimul secol numărul mediu de ore lucrate zilnic de suedezi a scăzut, dar nu există planuri pentru introducerea programului de şase ore la nivel naţional.

Bernmar a spus însă că ar dori să vadă mai multe studii care să analizeze dacă un astfel de program poate aduce beneficii pe termen lung în societate, în ansamblul ei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri