Suedia: Rata de contagiune cu noul coronavirus a ajuns la sub 1. Ce înseamnă acest rezultat

Data publicării:
masca protectie suedia
După ce s-a bazat pe responsabilitatea oamenilor, premierul Suediei schimbă mesajul: Trebuie să faceți mai mult! Anulați tot!. Foto: GettyImages

Rata de contagiune cu noul coronavirus este sub 1 în Suedia, un semn că epidemia este ţinută sub control, în ciuda abordării mai relaxate a guvernului comparativ cu vecinii săi europeni, scrie agenția dpa, preluată de Agerpres.

Anders Tegnell, epidemiolog în cadrul Agenţiei Suedeze de Sănătate Publică, este cel considerat autorul acestei strategii aplicate de Suedia. El a spus că această rată de contagiune sub 1, înregistrată timp de mai multe zile, înseamnă că numărul mediu de persoane pe care o persoană bolnavă le infectează este mai mic de 1.

„Asta înseamnă că pandemia va slăbi treptat”, a declarat el vineri seară la postul de televiziune SVT.

Datele oficiale ale agenţiei Agenţiei de Sănătate Publică arată că rata de răspândire a fost relativ stabilă, în jur de 1, de la 10 aprilie.

La 1 aprilie rata era de 1,4, iar la 25 aprilie, cea mai recentă dată când a fost publicată oficial această informaţie, era de 0,85, după mai multe zile de declin.

În interviul său, Tegnell a confirmat că rata a rămas la sub 1, deşi noile date nu au fost încă făcute publice.

Suedia a atras atenţia la nivel internaţional, dar şi reacţii de scepticism, în legătură cu decizia de a nu introduce măsuri stricte de izolare şi de a nu închide restaurantele şi barurile. Grădiniţele şi şcolile cu clasele 1-9 au rămas deschise.

Deşi au fost introduse unele restricţii şi liceele şi universităţile sunt închise, Suedia s-a bazat în mare parte pe judecata cetăţenilor în respectarea recomandărilor generale de siguranţă şi distanţare socială.

Totuşi, comparativ cu restul Scandinaviei, Suedia are o incidenţă relativ mare a infectărilor şi deceselor. Până sâmbătă dimineaţă, fuseseră înregistrate peste 22.000 de infectări şi 2.650 de decese cauzate de COVID-19.

Finlanda vecină a confirmat peste 5.000 de infectări şi 220 de decese.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri