Suma derizorie blocată de Ungaria din activele oligarhilor ruși. Comisarul UE pentru justiție: Trebuie să facem presiuni

Data publicării:
Didier Reynders, comisarul european pentru justiție.
Didier Reynders, comisarul european pentru justiție. Foto: Guliver / GettyImages

UE a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse, în cadrul sancţiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe ţări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat duminică comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Cele 14,5 miliarde de euro de active ruseşti blocate de Europa sunt „deja semnificative”, dar din această sumă, 90 la sută este realizată doar de şase state membre, a explicat comisarul european. El a recunoscut că mai este „mult de lucru” cu alte state, care fie nu au blocat nimic, fie nu au comunicat nimic.

În context, el a dat exemplul Ungariei, care pare să fi găsit rețeta perfectă: nu se opune sancțiunilor, dar nu le aplică. „Trebuie să facem o presiune foarte puternică asupra Ungariei, deoarece putem presupune că legăturile foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”, a declarat Didier Reynders într-un interviu acordat postului de televiziune LCI. Astfel, Ungaria a blocat active rusești în valoare de „puţin peste 3.000 de euro” , a precizat comisarul pentru justiție.

Premierul naţionalist Viktor Orban a întreţinut în ultimii ani legături strânse cu preşedintele rus Vladmir Putin şi această colaborare a fost menţinută în ciuda invaziei ruse din Ucraina. Budapesta a anunţat la sfârşitul lunii august un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare de gaz, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate. Guvernul ungar cooperează şi cu conglomeratul rus Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare, reamintește AFP.

Disputele dintre Bruxelles şi Budapesta s-au înmulţit în ultimele luni. Comisia Europeană este îngrijorată în special de corupţia care ameninţă corecta utilizare a fondurilor europene și duminică a ameninţat că va propune ca Ungariei să-i fie tăiate 7,5 miliarde de euro din fondurile europene, dacă reformele promise de guvernul ungar nu vor fi implementate rapid.

În schimb, printre cele mai energice şase ţări atunci când vine vorba de aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, Didier Reynders a nominalizat Franţa, care a îngheţat „cu puţin peste un miliard de euro”, în timp ce Belgia a suspendat active valorând de peste 3 ori mai mult: 3,5 miliarde de euro. Printre alți „elevi buni” se numără Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria, potrivit lui Didier Reynders.

„Continuăm să lucrăm pentru a cere tuturor statelor membre să pună în aplicare aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci la toate activele”, a subliniat comisarul european. El a menționat, de pildă, dificultatea de a avea acces la criptomonede şi opere de artă digitale.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri