Summit european la Bruxelles. Pe agendă: Comisia Europeană, energia, Ebola, clima

Data publicării:
bruxelles summit ue

Noul executiv comunitar îşi va intra în atribuţii de la 1 noiembrie, după ce încetează mandatul actualei comisii conduse de portughezul Jose Manuel Barroso.

Pe agenda Consiliului European care va începe în curând figurează planul de acţiune privind clima, care în paralel ar trebui să găsească soluţii pentru a ameliora securitatea energetică a blocului comunitar. Cu o zi înaintea summitului şefilor de state şi guverne, UE nu reuşise să ajungă la un acord privind pachetul referitor la climă, care are trei obiective ambiţioase propuse de CE pentru 2030: reducerea cu 40 la sută a gazelor cu efect de seră în raport cu 1990, creşterea energiilor regenerabile la 27 la sută din consum şi economii de energie în proporţie de 30 la sută.

Şefii de stat şi de guvern vor discuta şi despre criza medicală provocată de epidemia de Ebola din vestul Africii. Uniunea Europeană a promis deja un ajutor de aproape 600 de milioane de euro şi a oferit garanţii de evacuare din motive de sănătate angajaţilor din cadrul organizaţiilor umanitare. Premierul britanic David Cameron vrea ca acest efort să crească la un miliard de euro.

Vineri, cei 28 de lideri naţionali şi oficialii comunitari vor discuta despre economiei şi modalităţile de a obţine creşterea economică.

Noua Comisie Juncker se bazează pe un plan de investiţii de 300 de miliarde de euro, ce trebuie prezentat înainte de Crăciun. Această discuţie, la care vor participa iniţial toţi cei 28 de lideri UE, va fi urmată de un mini-summit al zonei euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri