Summit UE | Italia a blocat discuțiile din cauza problemei migrației

Data actualizării: Data publicării:
giuseppe conte_FB

Italia a blocat deja discutiile de la Bruxelles, din cauza problemei migrației, cu care se confruntă mai ales aceasta în ultima perioadă.

"Premierul Giuseppe Conte şi-a rezervat posibilitatea de a se putea pronunţa asupra totalităţii subiectelor", a indicat o sursă italiană, în timp ce un purtător de cuvânt al Consiliului European explica, fără a-l numi, că un stat membru "şi-a rezervat poziţia de a se pronunţa asupra ansamblului concluziilor".

Premierul italian a blocat adoptarea declaraţiilor Uniunii Europene asupra comerţului şi apărării pentru a exercita presiune asupra partenerilor europeni cu scopul ca aceştia să accepte poziţia Italiei în materie de migraţie, informează Reuters citând diplomaţi europeni.

Conte a blocat declaraţiile comune care conţineau critici la adresa tarifelor vamale americane şi sprijinirea măsurilor de retorsiune, afirmând că nu poate le poate aproba decât când Cei 28 de conducători ai blocului comunitar vor ajunge la o înţelegere asupra tuturor subiectelor discutate la summit, în special cu privire la migraţie.

Atitudinea neobişnuită a lui Conte a atras critici. "Unii lideri au fost surprinşi de acest lucru", a spus un diplomat european.

Italia doreşte mai mult ajutor din partea UE pentru a face faţă afluxului de migranţi.

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte a declarat joi, chiar înaintea summitului, că este posibil să îşi folosească dreptul de veto pentru a bloca o decizie a Consiliului European privind migraţia, scrie Politico.

„Este o posibilitate pe care nu vreau să o iau în considerare, dar dacă se va ajunge la acest lucru, nu vom avea concluzii comune”, a declarat Conte în faţa reporterilor atunci când a ajuns la primul său summit al Consiliului European.

El a adăugat că summit-ul „va fi un moment cheie” având în vedere importanţa sa pentru viitoarele politici privind imigraţia.

„Am văzut multe demonstraţii de solidaritate dar Italia are nevoie de fapte concrete. Sunt pregătit să suport toate consecinţele posibile”, a afirmat Conte.

Subiectul migraţiei este printre cele mai importante şi tensionate dintre cele aflate pe agenda summit-ului.

Coaliţia aflată la guvernare în Italia a adoptat o atitudine dură faţă de sosirea migranţilor şi a cerut ca responsabilitatea să fie împărţită în mod egal de-a lungul blocului european.

Sursa: Agerpres, news.ro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri