Summit UE la Sibiu. Ambasadoarea Franței: „Europa trebuie reinventată”

Data publicării:
michele ramis

Pe 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, propunea crearea unei Comunităţi Europene a Cărbunelui şi Oţelului, care avea ca scop unitatea între ţările europene, economic şi politic. A fost certificatul de naștere al Uniunii Europene. Acum, aproape șapte decenii mai târziu, Europa își caută o nouă identitate. La summitul din 9 mai de la Sibiu ar urma să fie decis viitorul Uniunii, iar liderii ar trebui să aleagă între cinci scenarii propuse de Comisia Europeană. Franța, prin președintele Emmanuel Macron, susține scenariul Europei cu mai multe viteze, o perspectivă care nu convine statelor din estul Europei. Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a explicat pentru Digi24 de ce a fost nevoie de inventarea Uniunii Europene și unde ar trebui să se ajungă acum.

Michele Ramis, ambasadorul Franţei în România: „De ce această cerere (a lui Robert Schuman – n.r.)? Pentru că Franţa şi Germania, inamici dintotdeauna, au avut conflicte seculare, care au făcut ca întreaga lume să intre în două conflicte mortale. Prin urmare, ca rezultat al acestor tragedii, Franţa şi alte ţări fondatoare au participat la crearea acestei comunităţi. Obiectivul era foarte simplu: să pună la comun producţia de cărbune şi oţel din Franţa şi Germania, pentru a face imposibil un nou conflict între cele două ţări”.

Cele șase țări fondatoare ale comunităţii europene sunt Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

Michele Ramis, ambasadorul Franţei la Bucureşti: „Ţările fondatoare au creat această comunitate, un ansamblu, care a devenit puţin câte puţin un pol de integrare economică, apoi un pol de putere politică. Acest apel împlinește 70 de ani anul viitor, pe 9 mai 2020. Ce vedem astăzi? Că Europa este supusă unor noi provocări, că îi este ameninţat viitorul. Aceste provocări vin atât din exterior, cât şi din interior. Din exterior, observăm provocarea migraţiei în faţa noastră, avem atacuri cibernetice, avem ameninţări teroriste, avem de asemenea şi un război comercial. Dar şi din interior sunt îndoieli, sunt discursuri sceptice, îndoieli despre avantajul de a fi în Uniunea Europeană şi suntem deci în faţa unui moment pivotant al istoriei Europei, pentru că Europa trebuie să se apere de aceste provocări externe şi interne”.

Pe 9 mai, la Sibiu, de Ziua Europei, are loc reuniunea Consiliului European. Reprezentantul Franţei este preşedintele Emmanuel Macron.

Michele Ramis, ambasadoarea Franței la București: „România este acum la preşedinţia Uniunii Europene şi trebuie să ţină sub control toate acestea pentru a ajuta ţările Uniunii Europene să definească viitorul Europei. În câteva zile, şefii de stat şi de guvern se vor reuni la Sibiu, ca să lucreze la o foaie de parcurs, din care se va dezvolta agenda strategică europeană pentru anii următori. Europa ne-a oferit 70 de ani de pace, de prosperitate, de progres social, iar noi trebuie să protejăm această asigurare de viaţă. Ca să creştem la nivel mondial avem nevoie să facem o comunitate puternică. Este un bloc solid, un ansamblu care ne permite să fim prezenţi într-o lume globalizată şi ce trebuie acum este să fim conştienţi de contribuţia Europei, să ne remobilizăm în zorii unor oportunităţi importante, care sunt alegerile europene, apoi constituirea unei noi Comisii Europene, instalarea noului parlament, pentru că suntem conştienţi că Europa trebuie să fie reinventată, întărită, conservată, pentru că Europa ne oferă securitate, trebuie să fim şi mai puternici pentru a ne întări securitatea, autonomia strategică, pentru a ne putea apăra singuri”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri