SUMMIT UE. Schengen - Franța va cere controale sistematice pe aeroporturi pentru cetățenii UE

Data publicării:
cazaneuve - getty

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazaneuve © FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

„Trebuie să putem stabili rutele teroriștilor”, a explicat el la France Info. „Nu, Europa nu este o Europă prin care se poate trece ca prin sită, are instrumente pentru a acționa, trebuie să ne coordonăm”, a pledat Bernard Cazaneuve.

Prima cerere a Franței va fi legată de instituirea unor „controale sistematice în momentul sosirii pe aeroporturi europene”, chiar și pentru cetățenii Uniunii Europene. „Trebuie să avem posibilitatea, atunci când cineva ajunge pe un aeroport european, să procedăm la controale sistematice, așa încât să vedem dacă există persoane care vin și care ar putea crea probleme”, a explicat ministrul la France Info.

El a subliniat că autoritățile spaniole au anunțat și ele o cerere în acest sens.

„E posibil să existe reticențe”, a recunoscut ministrul, dar „responsabilitatea și realismul trebuie să prevaleze în Europa”, a spus el.

Pentru a-i anihila pe teroriști, ministrul francez va pleda și pentru adoptarea unui sistem de tip PNR (passager name record) – o bază de date cu numele pasagerilor – care ar permite configurarea traseului călătorilor încă din momentul în care se fac rezervările de bilete. Propunerea se află de doi ani la Parlamentul European.

Franța așteaptă, de asemenea, măsuri concrete în lupta împotriva propagandei teroriste pe internet, după modelul măsurilor de combatere a pornografiei infantile. „90 la sută dintre cei care trec în tabăra terorismului o fac prin intermediul internetului”, a insistat Cazaneuve.

Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor din Uniunea Europeană se întâlnesc joi la un summit extraordinar dedicat combaterii terorismului, întăririi securității, dar și analizării situației din Grecia și Ucraina.

Problema extremismului a ajuns în prim-planul discuţiilor ca urmare a atentatelor de la Paris de la începutul acestui an. Unele state, precum Marea Britanie şi Franţa, au început să ia măsuri pentru combaterea propagandei grupărilor radicale, mai ales în mediul online. De asemenea, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că l-a invitat la Bruxelles şi pe preşedintele Ucrainei, pentru a-i informa pe liderii europeni despre situaţia din ţara sa.   

Citiți și:

Consecințele atacurilor de la Paris. Cum ar putea fi modificat Tratatul Schengen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri