Surpriză în Olanda. Euroscepticii lui Geert Wilders, rezultate sub așteptări la europarlamentare

Data publicării:
Geert Wilders liderul partidului PVV din Olanda

Olandezii vor trimite în Parlamentul de la Strasbourg 26 de politicieni. Numai trei dintre aceștia vor fi din Partidul Libertății al lui Geert Wilders. În actuala legislatură, extremiștii olandezi aveau cinci mandate, scrie DutchNews.nl

Două partide proeuropene, creștin-democrații (centru-dreapta) și D66 (centriști) ar fi obținut scoruri aproape egale – în jur de 15% , ceea ce le-ar asigura fiecăruia câte patru locuri, potrivit exit-pollului comandat de televiziunea olandeză. Partidul liberal al premierului în exercițiu (VVD) Mark Rutte a obținut 12,3 la sută din voturi, devansând cu puțin Partidul Libertății, creditat cu 12,2% din sufragii și trimis, deci, de alegători pe locul al patrulea.

Rezultatele oficiale ale alegerilor nu vor fi făcute publice până duminică, după ce majoritatea țărilor UE își vor fi ales membrii Parlamentului European.

Partidul lui Wilders are de gând să facă alianță în PE cu extrema-dreaptă franceză și cu alți radicali.

Insuccesul partidului lui Wilders este pus și pe seama faptului că înaintea votului ar fi pledat pentru „mai puțini marocani” în Olanda, un comentariu considerat rasist. Extremiștii de dreapta din Olanda s-au luptat pentru electorat cu un alt partid antieuropean, reprezentând extrema-stângă (SP), care ar obține 10 la sută din voturi, adică tot trei locuri în PE.

În mod tradițional, Olanda era una dintre cele proeuropene țări din cele 28 membre UE, dar scăderea economiei și teama schimbării configurației sociale au dus la scăderea entuziasmului. O pătrime dintre cei chestionați în cadrul unui sondaj au răspuns că ar dori ca Olanda să iasă din Uniunea Europeană.

Rata de participare la vot în Olanda – a cincea economie europeană - a rămas cam la același nivel ca la precedentele europarlamentare – 37%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri