Sari la conținut
News Alert

Surse: Hackerii ruşi au pătruns în reţelele Guvernului Germaniei şi au furat date

Hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în reţeaua de date a două ministere germane, au dezvăluit surse apropiate serviciilor de informaţii.

Computer Gaming Summit Held In Germany

FOTO: Gulliver/Getty Images

Potrivit DPA, atacul a fost comis de grupul rus de hackeri APT28 - cunoscut şi sub numele de Fancy Bear sau Tsar Team, despre care mulţi experţi în securitate cred că are legături cu Guvernul rus.

Hackerii au piratat ministerele Apărării şi Afacerilor Externe pe o perioadă îndelungată, de cel puţin un an, şi au furat mai multe date, potrivit surselor citate de DPA, care nu precizează despre ce date este vorba.

Reţele informatice de la Cancelaria germană şi Curtea Federală de Audit se află de asemenea între instituţiile ale căror sisteme au fost compromise.

Agenţiile germane din domeniul securităţii au depistat atacul în decembrie şi au încercat să stabilească cât de departe a pătruns grupul de hackeri în reţelele informatice ale Guvernului.

Infiltrarea ar fi durat mai mult de un an.

Autorităţile anchetează cu privire la un incident care a afectat securitatea sistemului informatic şi care priveşte reţele de stat.

Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI) şi Biroul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), însărcinat cu contrainformaţiile, au fost însărcinate cu ancheta, cu ajutorul servicilui german de informaţii externe.

În cazul în care atacul va fi confirmat, este vorba despre cel mai important atac vizând Germania, potrivit DPA.

Fancy Bear a fost implicat anterior, potrivit serviciului german de informaţii interne, într-un atac vizând Parlamentul german şi Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) al cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, în 2015.

Fancy Bear a fost acauzat, de asemenea, că a comis atacuri vizând NATO şi Partidul Democrat american în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, în 2016.

Berlinul şi-a exprimat temerea faţă de atacuri cibernetice susceptibile să perturbe alegerile legislative de la 24 septembrie 2017.

Serviciile germane de informaţii au acuzat în mai multe rânduri serviciile secrete ruse de faptul că au purtat campanii internaţionale de atacuri cibernetice în scop de spionaj şi sabotare.

Mai multe campanii electorale au fost afectate de piraterie infromatică atribuită grupului Fancy Bears, inclusiv în Franţa, unde mii de documente interne ale echipei viitorului preşedinte Emmanuel Macron au fost difuzate pe Internet chiar înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, anul trecut.

Sursa: news.ro