Suspectul-cheie în atentatele de la Paris se confesează: "Nu vreau decât reformă"

Data actualizării: Data publicării:
Many Dead After Multiple Shootings In Paris
Foto: Gulliver/Getty Images

Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele de la Paris din 13 noiembrie 2015 și singurul membru încă în viață al comandourilor jihadiste care au comis atacurile, s-a confesat într-o scrisoare adresată unei femei care îi trimite mesaje în închisoare, scrisoare din care cotidianul francez publică fragmente vineri, informează AFP.

Many Dead After Multiple Shootings In Paris
Foto: Gulliver/Getty Images

Deținutul cel mai supravegheat din Franța de la încarcerarea lui, în 27 aprilie 2016, la Fleury-Merogis (sudul Parisului), Salah Abdeslam refuză în continuare să facă declarații judecătorilor.

"Însă într-o scrisoare nedatată, adăugată la dosarul de instrucție la 11 octombrie (2016), el se arată pentru prima dată destul de elocvent", notează Liberation, publicând in extenso fragmente din această scrisoare, cu tot cu greșelile de ortografie.

Scrisoarea începe astfel: "Îți scriu fără să știu de unde să încep, am primit toate scrisorile tale și nu aș putea spune dacă îmi face plăcere sau nu, dar ceea ce este sigur este că ele îmi permit să petrec ceva timp în lumea exterioară". Cu un scris mic și regulat, subliniază Liberation, Salah Abdeslam continuă: "Mai întâi, nu-mi este frică să scot la iveală ceva din mine pentru că nu mi-e rușine de ceea ce sunt și apoi ce s-ar putea spune mai rău decât ceea ce s-a spus deja".

"Tu ești sinceră și la fel voi fi și eu, iar dacă te întreb despre intențiile demersului tău este pentru a mă asigura că nu mă iubești ca și cum aș fi 'un star sau un idol', pentru că primesc mesaje de acest gen și nu sunt de acord, deoarece singurul care merită să fie adorat este Allah, Stăpânul universului", scrie Abdeslam citat de Agerpres.

Potrivit Liberation, Abdeslam este destinatarul a numeroase misive. Un bun cunoscător al dosarului, contactat de Liberation, confirmă: 'Catolicii îi scriu să-l întrebe despre credința lui, femeile își strigă iubirea față de el și îi spun că vor să aibă un copil cu el, avocații își propun serviciile, nu se mai termină'. Totuși, Abdeslam nu i-a răspuns decât acestei femei, a cărei ultimă scrisoare a fost expediată din departamentul Cote-d'Or, vestul Franței. În pofida numeroaselor încercări ale cotidianului francez de a afla cine este femeia, mai multe surse judiciare au declarat pentru Liberation că nu știu absolut nimic despre această femeie misterioasă și nu sunt în măsură să-i confirme identitatea.

"Nu caut nici să mă ridic pe pământ, nici să semăn dezordine, nu vreau decât reformă, eu sunt musulman, adică supus al lui Allah. Ești tu supusă? Dacă nu, atunci grăbește-te să I te supui. Nu asculta oamenii, ci mai degrabă cuvintele Stăpânului tău. El te va ghida", mai scrie Abdeslam în scrisoarea sa.

Interceptarea acestei scrisori a survenit la 11 octombrie 2016, cu o zi înainte ca avocații Frank Berton și Sven Mary să anunțe că renunță să-l mai apere, împiedicați să acționeze de muțenia lui Abdeslam, comentează Liberation.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri