Sute de români au protestat în Spania. Ei vor rămâne fără locuri de muncă

Data publicării:
protest romania spania

Fabrica de prelucrare a cărnii de porc din Burgos se bazează, de mai bine de 15 ani, doar pe angajaţi veniţi din România. De câteva zile însă, angajaţii au aflat că secţia în care lucrează ei se va închide.

„Muncitorii, aproximativ 200, sunt cu toţii români în această fabrica de prelucrare primară a cărnii de porc din Burgos. Ei se află în faţa perspectivei de a rămane fără locuri de muncă pentru că această societate se va închide pe data de 31 a lunii octombrie. Ei spun că rămân şi fără plăţi compensatorii pentru că a fost declarată insolvenţa, aşa ca nu vor primi salariile compensatorii ci doar o mică parte şi vor rămâne pe drumuri”, relatează Ciprian Bălțoiu, corespondent Digi24 la Madrid.

Perspectivele pentru muncitorii români sunt destul de sumbre.

„Am ridicat firma asta am muncit aici şi câte 16-17 ore pe zi. Şi la sfârşit uitaţi ce ne aşteaptă”, spune unul dintre angajați.

„În momentul de faţă putem doar să protestăm, rămânem fără locuri de muncă, plătim chirii nu o să mai avem bani de mâncare, banii din șomaj. Nu o să ne ajungă să plătim chiriile mâncarea să plătim datoriile pe care le avem”, spune un alt român.

„Eu am familia în ţară şi lucrez aici pentru că alte soluţii nu există. La mine în familie sunt singurul salariat”, adaugă un alt angajat.

Conform legilor din Spania, în cazul unor concedieri colective, firma trebuie să le plătească muncitorilor salarii compensatorii în funcţie de numărul de ani lucraţi. Numai că, odată declarată insolvenţa, plata salariilor compensatorii se face dintr-un fond naţional de garantare a salariilor. Asta înseamnă că oamenii vor primi doar 40% din drepturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri