T. Toader: Timmermans ne-a spus că nici nu intră în discuţie activarea articolului 7 pentru România

Data actualizării: Data publicării:
dancila tudorel toader rovana plumb dan nica timmermans gov ro

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat după întâlnirea de marţi seară cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, că acesta i-a spus „cu subiect şi predicat” că „nici nu intră în discuţie activarea articolului 7 pentru România”.

dancila tudorel toader rovana plumb dan nica timmermans gov ro
FOTO: Guv.ro

Prim-vicepreședintele a spus cu subiect și predicat faptul că nici nu intră în discuție problema Articolului 7, că nici nu intră în discuție activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situație decât Ungaria sau Polonia.

În contextul discuțiilor doamna premier a arătat că România respectă standardele statului de drept, că în România nu se pune problema nerespectării deciziilor Curții Constituționale, că în România nu se pune problema unor modificări în legislația referitoare la instanța constituțională.

În acest context, prim-vicepreședintele a spus 'nici nu discutăm așa ceva, nici nu putem deschide o discuție pe tema asta pentru că România nu este în situația statelor la care am făcut referire'", a spus Tudorel Toader.

Ministrul a caracterizat întâlnirea la care a participat şi premierul Viorica Dăncilă ca fiind „deschisă, cu dialog principial şi corect”.

„Nu se pune problema vreunui reproş dintr-o parte sau alta. S-a accentuat nevoia dialogului constant, a colaborării dintre Guvernul României şi Comisia Europeană, pentru că, în final, avem un parcurs comun, un ţel comun, această construcţie europeană, consolidarea statului de drept”, a precizat ministrul, la Antena3.

Referindu-se la tonul pe care Timmermans l-a avut luni seară, Tudorel Toader a explicat că „a fost o discuţie un pic cu accente, la rândului lui a primit destul de multe critici, dar una dintre concluziile cu care ne-am despărţit a fost de colaborare, construcţie comună, nu de atacuri reciproce”.

Potrivit Guvernului, la întrevedere au mai participat miniștrul Rovana Plumb și europarlamentarul i Dan Nica.

„În cadrul discuțiilor, desfășurate într-o atmosferă constructivă, au fost abordate teme aflate pe agenda europeană, precum și pe cea a dezbaterilor actuale din cadrul Parlamentului European. În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat intenția României de a acționa pentru promovarea interesului european și pentru asigurarea unui mandat de succes care să evidențieze importanța unității și evitarea diviziunilor la nivel european. A exprimat dorința ca dezbaterea de mâine din Parlamentul European, să fie argumentată și constructivă.

De asemenea, oficialul român a reiterat susținere pentru prioritățile legislative pe care Comisia Europeană le-a prezentat recent. A salutat dialogul cu Comisia Europeană și a subliniat necesitatea unei coordonări strânse între România și Comisia Europeană pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în interesul tuturor, pentru consolidarea proiectului european.

În cadrul întrevederilor au fost abordate aspecte privind modificările aduse legilor justiției din România, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informații și diferite instituții judiciare din România.

Cu privire la evoluțiile din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, au fost abordate aspecte legate de evaluările cuprinse în rapoarte, primul-ministru arătând că acestea nu reflecta în întregime realitatea în domeniu. Premierul român a reiterat deschiderea de a continua consultările cu Comisia de la Veneția.”, a comunicat guvernul.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri