Tabloul lui Banksy care s-a autodistrus și-ar putea dubla valoarea

Data actualizării: Data publicării:
sothebys-banksy-balloon_4444699
FOTO: Sotheby's

Tabloul „Fata cu balon”, care s-a autodistrus la câteva momente după ce a fost adjudecat cu un milion de lire sterline la o licitație, și-ar putea dubla valoare de fapt, spune un expert în artă.

tablou maruntit
FOTO: Instagram / Banksy

Pânza lui Banksy a fost mărunțită, la casa de licitație Sotheby's, la scurt timp după ce un cumpărător a adjudecat-o, prin intermediul telefonului. Toți cei prezenți la licitație au fost cel puțin surprinși când au realizat ce se întâmplă.

Dealerii de artă spun însă că farsa unică nu a făcut altceva decât să crească substanțial valoarea tabloului, care reprezenta deja un record pentru artistul urban Banksy, potrivit Time.

Asta e partea ironică”, spune Leon Benrimon, directorul casei de licitații Heritage. „Trebuia să fie un act critic la adresa pieței de artă și cred că prețul acestei opere se va dubla”, adaugă el.

Ne întrebăm dacă (Banksy n.r.) ar fi știut că acest lucru va dubla valoarea lucrării”, prezicează expertul.

Incidentul poate fi considerat cu ușurința una dintre cele mai scumpe farse. După ce tabloul a fost adjudecat cu 1.041.000 lire, pânza a început să fie mărunțită de un mecanism ascuns în ramă, activat, cel mai probabil, chiar de Banksy, care s-ar fi aflat în sală.

Tocmai am fost Banksy'ed (păcăliți de Banksy n.r.). Nu am mai experimentat așa ceva... ca un tablou să fie mărunțit spontan, mai ales când artistul a atins aproape un record. Încercăm să aflăm ce e de făcut mai departe” a spus directorul Sotheby's, după incident.

La o zi după incident, artistul urban a dezvăluit pe Instagram că întreaga farsă a fost plănuită cu câțiva ani în urmă. El a construit atunci, în secret, un distrugător de documente în rama unei tablou, în cazul în care pânza va fi pusă vreodată la licitație.

Artistul graffiti, a cărui identitate rămâne necunoscută, a scris, legat de acest incident pe Instagram: „Nevoia de a distruge este, de asemenea, o nevoie creativă”, citându-l pe Picasso.

Opera distrusă ilustra o fetiță care pierdea - sau dădea drumul - unui balon roșu în formă de inimă, o imagine recurentă în picturile lui Banksy.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri