Tadeusz Mazowiecki, primul șef de guvern necomunist din Europa de Est, a murit

Data publicării:
Tadeusz Mazowiecki nah

 

Tadeusz Mazowiecki s-a născut în orașul Plock, centrul Poloniei, la data de 18 aprilie 1927 și a deținut funcția de premier de la alegerile din septembrie 1989 până în decembrie 1990.

Bronislaw Komorowski, președintele Poloniei, și-a exprimat condoleanțele și a spus că „într-un moment crucial pentru istoria Poloniei, Tadeusz Mazowiecki a avut curajul să fie chibzuit”.

A fost unul dintre părinţii libertăţii şi independenţei poloneze”, după 50 de ani de comunism, a declarat ministrul de Externe Radoslaw Sikorski, pentru postul de radio TOK FM, citat de Mediafax.

Mazowiecki, care provenea dintr-o familie nobilă, a studiat dreptul la Universitatea din Varșovia și a fost un politician creștin de centru-dreapta, potrivit TheNews.pl.

Din 1945 și până în 1955, el a fost membru al organizației catolice PAX, controlată de comuniști, de unde a fost exclus pentru că ar fi făcut parte din organizații ale opoziției.

De asemenea, Mazowiecki a fost și editorul a două reviste poloneze până în 1981, iar în 1982 a fost eliberat din închisoare, după ce a fost reținut în urmă cu un an.

În 1990, Tadeusz Mazowiecki a fost contracandidatul lui Lech Walesa pentru funcția de președinte al țării, dar nu a trecut de primul tur de scrutin. El a mai deținut funcția emisar special la ONU în Bosnia și Herțegovina și de membru al camerei inferioare a Parlamentului. Totodată, el a fost un puternic susținător al aderării Poloniei la Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri