Țara care ar putea oferi concediu plătit femeilor în perioada menstruaţiei

Data actualizării: Data publicării:
"The Homesman" Photocall - The 67th Annual Cannes Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

Italia ar putea deveni prima ţară din Vest care să le ofere femeilor concediu plătit în perioada zilelor dureroase de menstruație. Parlamentul de la Roma ia în calcul acest demers potrivit căruia companiile ar putea fi obligate prin lege să asigure trei zile de concediu pe lună femeilor, scrie The Washington Post.

"The Homesman" Photocall - The 67th Annual Cannes Film Festival
Foto: Gulliver/Getty Images

Demersul s-a bucurat de numeroși susținători, ediţia italiană a revistei pentru femei, Marie Claire, numindu-l drept un "standard pentru progres şi sustenabilitate socială".

Însă, proiectul a stârnit și critici din partea femeilor de pe piața muncii care spun că legea ar putea reduce șansele de angajare a femeilor. "Angajatorii ar putea deveni mai tentați să angajeze bărbaţi în detrimentul femeilor", a declarat Lorenza Pleuteri în revista "Donna Moderna".

În Italia sunt puține legile care vin în sprijinul femeilor care muncesc. Statul le oferă cinci luni de concediu maternal plătit, perioadă în care femeile primesc lunar o sumă care reprezintă 80% din valoarea salariului lor. După această perioadă, părinţii au dreptul la încă şase luni de concediu pentru creşterea copilului, plătit lunar cu 30% din valoarea salariului lor.

Statisticile arată că italiencele depun un efort mult mai mare decât femeile din celelalte ţări dezvoltate în sectorul muncii. Italia are una dintre cele mai scăzute rate de participare pe piaţa muncii, din Europa, în ceea ce priveşte femeile. Doar 61% dintre femei lucrează, sub media europeană care este de 72%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri