Țara din UE care vrea să mărească salariul minim cu 22%. De unde ia banii

Data publicării:
New Spanish Prime Minister Pedro Sanchez Meets President Of Ukraine
MADRID, SPAIN - JUNE 04: Spain's new Prime Minister Pedro Sanchez talks with the President of Ukraine Petro Poroshenko during a meeting at Moncloa Palace on June 4, 2018 in Madrid, Spain. This is the first official meeting for Pedro Sanchez since becoming Spain's new Prime Minister after winning the no-confidence motion against ousted Prime Minister Mariano Rajoy. (Photo by Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)

Salariul minim ar putea ajunge la 900 de euro în Spania, potrivit unui proiect de buget agreat de premierul Pedro Sanchez cu liderul Podemos, Pablo Iglesias. Este vorba de o mărire aproximativ 22%, cea mai mare din ultimii 40 de ani.

New Spanish Prime Minister Pedro Sanchez Meets President Of Ukraine
Premierul Pedro Sanchez susține creșterea salariului minim / Foto: Guliver / Getty Images

Proiectul de buget, înaintat oficialilor de la Bruxelles, prevede o creștere a cheltuielilor cu 5,1 miliarde de euro, banii urmând să fie alocați pentru creșterea salariilor și pensiilor, granturi pentru studenți și asistență socială.

Pe de altă parte, Guvernul a trecut un buget venituri suplimentare de 5,7 miliarde de lei, banii urmând să vină din taxarea suplimentară a veniturilor personale și ale companiilor, precum și din noi impozite pe tranzacțiile de la bursă și de pe platformele digitale, scrie The Economist.

În aceste condiții, deficitul bugetar ar urma să scadă de la 2,7% la 1,8% din PIB, nivel agreat cu Comisia Europeană.

Liderii opoziției sunt sceptici și au calificat proiectul de buget „iresponsabil și suicidar, iar analiștii economici avertizează că dficitul bugetar ar putea sări de 2,2%.

Spania are o rată a șomajului de 15% și există temerea că, anul viitor, creșterea cu 22% a salariului minim va descuraja companiile să facă noi angajări.

În România, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferenţierea salariului minim în funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani.

Aceste precizări au venit după ce senatorul PNL Florin Cîţu anunţa, tot pe pagina de socializare, că Executivul introduce măsuri de austeritate din 2019, precum îngheţarea salariilor din 2019, conform unui document transmis Comisiei Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri