Țările Grupului de la Vișegrad refuză cotele de imigranți impuse de UE

Data publicării:
imigranti libieni mfax-2

FOTO: Mediafax Foto

„Principiul voluntariatului este o prioritate clară a acestor patru țări”, subliniază declarația comună a premierilor din țările Grupului de la Vișegrad, dată publicității la Praga. Cele patru țări nu refuză principiul de a prelua imigranți, dar nu acceptă cotele obligatorii.

„Măsurile de relocare trebuie să fie luate pe bază de voluntariat, respectând specificitățile și posibilitățile statelor membre”, se spune în textul respectiv.

Pentru cele patru țări ale Europei Centrale, orice impunere a unei cote obligatorii este inacceptabilă. Textul menționează, totuși, ideea de solidaritate față de țările UE care sunt expuse presiunilor migratorii. Se cere, însă, o soluție „mai sistematică” și mai „echilibrată din punct de vedere geografic”.

Comunicatul Grupului de la Vișegrad este publicat în ajunul summitului liderilor europeni care ar urma să ia în discuție o împărțire mai echitabilă a imigranților în UE.

Și România are o poziție similară cu cea a Grupului de la Vișegrad. Nu refuză categoric ideea de cote de imigranți, dar pledează pentru preluarea imigranților pe bază voluntară. În plus, în opinia autorităților de la București, trebuie să se țină cont și de voința fiecărui migrant - în ce țară preferă să se instaleze.

România ar trebui să preia, după cum arată un algoritm propus în luna mai de Comisia Europeană, circa 650 de migranți.

Bucureștiul va face o analiză detaliată în momentul în care Comisia va face propunerile detaliate, când vor apărea propunerile legislative. Abia după aceea România va decide dacă va putea accepta propunerile și în ce condiții, declara, luna trecută, la RFI, consilierul prezidențial Leonard Orban. 

Citiți și: 

Ungaria revine asupra deciziei de a suspenda reglementarea UE referitoare la imigranţi
Ungaria ridică un gard împotriva imigranţilor, la graniţa cu Serbia
REPORTAJ | Un nou zid se ridică în Europa, pentru a ţine afară teroriştii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri