Temeri privind un nou val masiv de refugiați. Guvernul de dreapta al Greciei inițiază o nouă politică privind migrația

Data publicării:
refugiati imigranti barca mare grecia
Foto: Guliver/GettyImages

Noul guvern grec condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis a făcut sâmbătă primii paşi în aplicarea noii politici a Greciei privind migraţia, care constă în special în decongestionarea taberelor de refugiaţi din insulele Mării Egee prin intensificarea transferurilor către Grecia continentală, sporirea controlului maritim şi a repatrierii imigranţilor fără drept de azil, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

După ce în cursul zilei de joi în numai o oră circa 500 de imigranţi au debarcat în insula Lesbos, guvernul de la Atena a decis să accelereze implementarea planului său privind migraţia, inclus în programul cu care Mitsotakis a câştigat alegerile anticipate desfăşurate luna trecută.

În cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Apărare şi Relaţii Externe desfăşurată sâmbătă au fost adoptate o serie de măsuri, dintre care cea mai urgentă are caracter umanitar, respectiv reunirea a 116 minori neînsoţiţi cu familiile lor ajunse deja în alte state ale UE cu care Grecia a ajuns la un acord în acest sens.

Această reuniune a fost convocată nu doar din cauza situaţiei din Lesbos, ci şi în contextul unei intensificări a sosirii refugiaţilor în ultimele trei luni, fenomen accentuat şi mai mult în luna august, ceea ce stârneşte temeri privind un nou val masiv de migranţi care vor încerca să ajungă în Europa de Vest, mai ales în urma recentelor lupte din nord-vestul Siriei.

Ministerul grec de Externe a transmis vineri un protest oficial Turciei, prin care îi solicită acesteia să aplice acordul încheiat cu UE în 2016 şi prin care guvernul de la Ankara s-a angajat să facă tot posibilul pentru a opri deplasarea refugiaţilor către statele UE, după valul migrator din 2015-2016.

Printre măsurile aprobate de noul guvern grec se numără şi intensificarea expluzării către Turcia a acelor refugiaţi cărora li s-a respins cererea de azil, conform acelui acord. A fost de asemenea eliminată posibilitatea ca un refugiat să poată contesta în faţa unei instanţe greceşti respingerea cererii de azil, practică prin care până în prezent numeroşi migranţi au reuşit să evite sau să întârzie repatrierea lor.

Valul migrator se intensifică de asemenea pe ruta Mediteranei Centrale, unde în prezent trei nave ale unor ONG-uri care au recuperat migranţi în apropierea coastelor Libiei aşteaptă permisiunea de a-i debarca într-un port european.

Încercând să descurajeze migraţia ilegală, Italia şi Malta au refuzat în ultimele luni primirea navelor ONG-urilor care continuă în apropierea Libiei operaţiunile de salvare a migranţilor africani ce încearcă să ajungă în Europa, acceptând numai acostarea acelora pentru care alte state ale UE au acceptat să primească migranţii aflaţi la bordul lor.

Citiți și:  VIDEO - Grecia. Iadul din insula Samos

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri