VIDEO. Referendum marcat de violențe în Catalonia. Provincia spaniolă începe demersurile pentru independență

Independence Referendum Takes Place In Catalonia
SANT JULIA DE RAMIS, SPAIN - OCTOBER 01: Catalonia President Carles Puigdemont holds up a red flower after failing to vote in the referendum because of the Spanish police closing his polling station on October 1, 2017 in Sant Julia de Ramis, Spain. More than five million eligible Catalan voters are estimated to visit 2,315 polling stations today for Catalonia's referendum on independence from Spain. The Spanish government in Madrid has declared the vote illegal and undemocratic. (Photo by David Ramos/Getty Images)

Catalonia a trecut prin cea mai tensionată zi din istoria sa recentă. Referendumul prin care catalanii speră să se rupă de Spania a dus la confruntări violente în stradă.  Imaginile arată oameni chirciţi de durere sub scuturile şi bastoanele poliţiştilor trimişi de Madrid să înăbuşe consultarea populară. Liderii sparatiştilor vorbesc de peste 840 de răniţi. Deşi intimidaţi de forţele de ordine, catalanii au mers la vot. Şi nu au fost deloc puţini, dacă e să ne luăm după anunţul oficialilor din Barcelona. Potrivit acestora, aproximativ 2,2 milioane de oameni au venit la urne, din cele cinci cu drept de vot. Demersul lor nu va avea niciun rezultat, le transmit oficialii de la Madrid, care au anunţat că nu recunosc votul din Catalonia. La Barcelona, liderii au anunțat demararea pașilor pentru proclamarea republicii independente.

Independence Referendum Takes Place In Catalonia

FOTOGALERIE. Imagini ©Guliver/GettyImages (click pe prima fotografie pentru a le vedea pe toate celelalte)

ACTUALIZARE 10:00 A doua zi după referendumul interzis care a avut loc în Catalonia și a fost marcat de ciocniri cu poliția, ruptura pare să se adâncească și mai mult între Madrid și liderii separatiști ai acestei puternice regiuni a Spaniei, care evocă o posibilă declarație de independență. 44 de organizații — printre care principalele sindicate și două asociații pro-independență — au făcut apel la o zi de grevă generală și la mobilizări pentru marți, în Catalonia. Detalii, aici.

Citiți și:  Votul din Catalonia înseamnă începutul unei noi crize pentru UE - revista presei internaționale

ACTUALIZARE 00.10. Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului de duminică, în care 90 la sută dintre alegători s-au pronunțat în favoarea acestui pas, transmite BBC.

Autoritățile de la Barcelona au anunțat că au votat 2,26 milioane din cei 5,34 milioane de alegători ai provinciei.

Puigdemont a spus că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă.

"Odată cu această zi de speranţă şi suferinţă, cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul la un stat independent, sub forma unei republici", a declarat Puigdemont într-o intervenţie televizată, în care a apărut flancat de alţi lideri catalani.

De asemenea, Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

Afirmaţiile liderului catalan au loc după ce premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, duminică seara, într-un discurs televizat, că în Catalonia nu a avut loc un referendum pentru independenţă.

ACTUALIZARE 22.40. Potrivit anunţului oficialilor din Barcelona, aproximativ trei milioane de oameni au venit la urne, din cele cinci cu drept de vot.

Oficialii din Barcelona au condamnat violenţa poliţiei şi au ameninţat conducerea de la Madrid că se vor adresa instanţelor europene. Un apel la dialog au făcut şi mai mulţi lideri de pe Bătrânul Continent, printre care cancelarul german şi premierii belgian şi sloven.

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului catalan: „Din cauza acţiunilor guvernului spaniol, am devenit ruşinea Europei. Statul spaniol a fost compromis în faţa lumii din cauza încălcării drepturilor omului”.

De la Madrid, lucrurile se văd cu totul altfel. Într-un discurs susţinut imediat după închiderea urnelor, premierul Mariano Rajoy le-a luat apărarea poliţiştilor şi a declarat că cei mai mulţi dintre catalani nu şi-au dorit, de fapt, un asemenea referendum.

Mariano Rajoy, premierul Spaniei: „Nu a avut loc niciun fel de consultare populară. A fost doar o nouă etapă dintr-o strategie orientată împotriva ordinii democratice şi a legii”.

ACTUALIZARE 21.00. Cea mai tensionată zi din istoria recentă a Cataloniei a ajuns la final. Este ora la care se închid urnele pentru referendumul privind independenţa. Rămân mărturie acestei zile imagini violente, oameni chirciţi de durere sub scuturile şi bastoanele poliţiştilor trimişi de Madrid să înăbuşe acest vot, urne cu voturi luate cu forţa din secţiile de votare. În ciuda tuturor obstacolelor, acolo unde au putut, catalanii s-au aşezat răbdători la coadă ca să voteze.

ACTUALIZARE 20.45. Serviciile de urgenţă catalane au anunţat că 761 de persoane au fost rănite duminică în Catalonia în urma incidentelor violente care au avut loc între Poliţie şi susţinătorii independenţei.

Toate cele 761 de persoane au primit îngrijiri medicale fie la  faţa locului, fie în spitale.

Dintre acestea, 365 au fost rănite la Barcelona, unde au avut loc cele mai multe ciocniri între protetatari şi forţele de ordine care  aveau ca misiune oprirea procesului electoral.

ACTUALIZARE 18:00 Sunt 460 de răniți în urma violențelor cu poliția, potrivit unui nou bilanț anunțat de autoritățile catalane. 

ACTUALIZARE 17:00 Federația spaniolă de fotbal a anunțat că meciul Barcelona-Las Palmas, care urmează să aibă loc duminică pe Camp Nou, se va juca fără spectatori. 

ACTUALIZARE 15:40 Autoritățile catalane anunță că 337 de persoane au fost rănite în incidente. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Guvernului catalan. 

La rândul său, Ministerul spaniol de Interne a anunțat că 11 polițiști figurează printre răniți.

Vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria a declarat într-o conferinţă de presă că poliţia „a acţionat cu profesionalism şi într-un mod echilibrat”, scrie News.ro. 

Pe de altă parte, liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod „nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil” şi că au prezentat în afară „o imagine îngrozitoare a Spaniei”.

„Violenţa nejustificată, disproporţionată şi iresponsabilă a statului spaniol nu doar că a eşuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-şi lămurească toate dubiile pe care le aveau”, a declarat Puigdemont.

La rândul său, ministrul de Interne spaniol, Juan Ignacio Zoido, l-a acuzat pe Puigdemont pentru ceea ce a numit evenimentele lipsite de sens din această zi.

Nu de puţine ori, poliţiştii şi-au pierdut cumpătul în faţa provocărilor separatiştilor şi au ripostat dur. Peste 300 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, spun organizatorii referendumului: oamenii legii au lovit cu bastoanele, au tras gloanţe de cauciuc şi cartuşe cu gaze lacrimogene.

Cu toate acestea, catalanii sfidează ordinele de la Madrid şi stau la coadă să voteze într-un referendum declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei. N-au fost intimidaţi nici de scutierii care nu în puţine cazuri au folosit forţa pentru a-i împiedica pe catalani să ajungă la urne, nici de lipsa buletinelor de vot, nici de mesajele menite să îi descurajeze, venite din partea guvernului spaniol.

Printre cei care au votat în favoarea independenței se numără și fotbalistul Gerard Piqué, soțul cântăreței Shakira. El a postat pe rețelele sociale fotografii care dovedesc că a fost la vot:

La unele secţii din Girona şi Barcelona situaţia a luat o turnură violentă. Poliţiştii i-au lovit cu bastoanele pe alegători, ba chiar au tras şi gloanţe de cauciuc în direcţia mulţimii.

ACTUALIZARE 1:00 Sunt 38 de răniți, inclusiv un polițist, în incidentele din Catalonia, au anunțat autoritățile acestei regiuni.

Un telespectator Digi24 ne-a trimis imagini din care se vede tensiunea dintre forțele de ordine și adepții independenței:

ACTUALIZARE 12:30 Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc, duminică, pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei. Pe de altă parte, alegătorii au început să ridice baricade în jurul unor școli unde sunt organizate secții de vot.

ACTUALIZARE 12:00 Primarul Barcelonei cere demisia premierului spaniol pentru că a trimis forțele de ordine să acționeze. Au avut loc ciocniri între separatişti şi forţele de ordine, la referendumul prin care catalanii vor să-şi obţină independenţa. Oamenii vin la urne, dar găsesc secţiile de votare înconjurate de poliţişti îmbrăcaţi în echipament complet de intervenţie în caz de revoltă. Cele mai grave incidente au avut loc la o secţie de votare aflată la 110 kilometri nord de Barcelona, acolo unde era aşteptat să voteze premierul catalan. Forţele speciale ale poliţiei spaniole au luat cu asalt clădirea şi au confiscat urnele şi buletinele de vot.

ACTUALIZARE 11:05 Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont.

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare, la ora 9.00 (10:00, ora României), polițiștii formaseră un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont urma să voteze. Poliția a îndepărtat mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

Până la urmă, Puigdemont a votat într-o altă secție de vot, bucurându-se de protecția pompierilor catalani.

ACTUALIZARE 10:10 Au apărut primele incidente în Catalonia. Este ora la care se dă startul consultării populare. La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire. Scopul este de a confisca urnele și buletinele de vot. Iată imaginile:


Tensiunea în Spania creşte de la o oră la alta, în ziua când catalanii ar trebui să voteze pentru secesiunea regiunii lor de restul ţării. Poliţia spaniolă a început deja să se mobilizeze, în condiţiile în care a expirat ultimatumul dat separatiştilor pentru evacuarea potenţialelor secţii de vot. Zeci de maşini ale forţelor de ordine au părăsit în această dimineaţă Portul Barcelona, acolo unde erau adunate pentru intervenţie.

De partea cealaltă, sute de oameni s-au aşezat deja la cozi în faţa clădirilor unde speră să voteze pentru independenţa Cataloniei.

Pericolul de risc este mare, deoarece nici separatiştii, şi nici autorităţile spaniole nu par dispuse să cedeze.

Într-o mică localitate din nordul Cataloniei, mai mulţi separatişti au blocat cu un tractor accesul într-o şcoală, unde ar urma să fie organizată o secţie de vot. Aşa speră să nu lase poliţia să intre în clădire.

„Suntem foarte entuziasmaţi, este o zi specială. Este foarte important că suntem aici să apărăm democraţia, să apărăm pământul. Noi trăim aici şi vrem să ne apărăm ţara”, spune un localnic.

În Barcelona, unele şcoli au fost ocupate de grupuri de părinţi şi copii, care sub pretextul unor activităţi culturale, au intrat în clădire în speranţa că aşa va putea avea loc votul.

„Nu vom folosi un copil pe post de scut, dar nu vom avea nevoie de scuturi că nu suntem la război”, spune un părinte.

Pe de altă parte, mii de oameni au umplut sâmbătă piaţa din faţa guvernului regional catalan din Barcelona pentru un miting pentru unitatea Spaniei. Oamenii au cerut arestarea premierului catalan, considerat de mulţi drept principalul promotor al mişcării separatiste. Spiritele s-au încins când un bărbat cu steagul separatist al Cataloniei în mână a încercat să provoace mulţimea. Poliţia a trebuit să-l apere pe activist de furia protestatarilor.

Autorităţile regionale catalane insistă că referendumul va avea loc, în ciuda ameninţărilor Madridului. Doar că guvernul spaniol este la fel de hotărât că nu va fi niciun vot.

„Vom vota, voturile vor fi numărate şi, dacă va fi nevoie, renumărate. Tot ce fac ei (oficialii de la Madrid, n.red.) este ieşit din comun”, a declarat Jordi Turull, purtător de cuvânt al guvernului catalan.

„Nu există secţii de vot, nu există buletine de vot, nu există autorităţile care să verifice autenticitatea rezultatelor”, a punctat, la Madrid, Alfonso Dastis, ministrul de externe al Spania.

Regele Felipe al VI-lea nu şi-a programat nicio activitate săptămâna viitoare, semn că suveranul este îngrijorat de această situaţie fără precedent în ultimele decenii. Mulţi analişti fac o paralelă între situaţia de acum şi cea din 1981, când un grup de militari a încercat să dea o lovitură de stat, ocupând Parlamentul. Regele Juan Carlos, tatăl actualului suveran, s-a adresat ţării în direct la TV şi a cerut respectarea legii. Puciul s-a încheiat a doua zi, fără victime.

Catalanii îşi doresc independenţa din două motive: economice şi de identitate - a explicat la Digi24 Andrei Ţărnea, expert în relaţii internaţionale. Cu toate acestea, el susţine că referendumul nu are cum să fie acceptat ca unul legitim de către autorităţile spaniole, având în vedere că nu întruneşte anumite condiţii constituţionale.

„În primul rând sunt motive identitare, care țin de tradiția naționalismului catalan. E un mix, un amestec complicat de pasiuni politice între o generație tânără, care își dorește o Catalonie mai progresistă, modernă, în același timp există o populație mai în vârstă animată de un sentiment de naționalism catalan, există o parte care văd în această autonomie o oportunitate pentru dezvoltare econonomică. Din punct de vedere constituțional, acest referendum nu întrunește acele elemente de condiție legală pentru ca autoritățile federale spaniole să-l accepte ca legitim”, a declarat Andrei Țărnea.

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate