Tensiuni între România și Serbia pe tema refugiaților

Data actualizării: Data publicării:
serbiaaa

Tensiuni între autorităţile române şi cele sârbe pe tema refugiaţilor. Poliţiştii români îi acuză pe vecinii de la graniţa de sud-vest că refuză să ia înapoi migranţii care trec ilegal graniţa. Se încalcă astfel, spun oficialii români, un acord încheiat între cele două ţări. Din 300 de refugiaţi prinşi în ultimul an, de multe ori printr-o acţiune comună a poliţiştilor români şi sârbi, mai mult de 200 au rămas în România.

Poliţiştii îi depistează pe refugiaţii care forţează frontiera chiar dacă afară e beznă cu ajutorul camerelor de termoviziune. Numai la graniţa cu Serbia au fost prinşi 300 de migranţi din Siria, Irak sau Afganistan în acest an. Autorităţile române se plâng că puţini refugiaţi au putut fi retrimişi în ţara vecină, deşi există un acord dîn acest sens.

Alexandra Popescu, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră: „Pentru 217 cereri de readmisie nu s-a primit un răspuns favorabil. Autorităţile sârbe au motivat că nu sunt îndeplinite prevederile din acord”.

Poliţiştii român spun însă că au respectat întocmai acordul de readmisie şi au trimis toate dovezile necesare.

Alexandra Popescu, purtător de cuvânt al Poliţiei de Frontieră: „Aceste dovezi constând în schiţe de la locul trecerii, declaraţii ale oficialilor români şi ale migranţilor şi concluzii de la cercetarea în comun a evenimentelor de la faţa locului”.

Autorităţile sârbe nu au comentat până în acest moment situaţia.

Maria Moiş, reporter Digi24: „Migranţii care sunt refuzaţi de vecinii de la graniţă ajung aici în centrul de custodie publică. Spre deosebire de centrele de refugiaţi, aici ei sunt ţinuţi în regim închis, adică nu mai au voie să iasă. Autorităţile române le asigură acestora hrană dar şi servicii medicale la nevoie, până când sunt escortaţi de pe teritoriul ţării noastre”.

Aproape săptămânal migranţii foreţează graniţa de sud-vest. În Serbia sunt deja 7.000 de refugiaţi. Mulţi locuiesc în parcări şi clădiri abandonate.

Alţi 100 de migranţi au intrat anul acesta ilegal în ţară din Bulgaria. Vecinii din sudul ţării i-au luat însă înapoi pe toţi în baza acordului de readmisie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri