Sari la conținut

Tensiuni la cote ridicate în Kosovo

Sunt din nou tensiuni între Serbia şi Kosovo: un oficial sârb a fost arestat după ce ar fi intrat ilegal în această provincie. Este vorba de negociatorul-şef al Belgradului în discuţiile de pace cu Kosovo, Marko Djurici.


Acesta a mers în oraşul Mitroviţa, capitala enclavei sârbe din această provincie. În scurt timp, la faţa locului au ajuns şi trupele speciale ale poliţiei kosovare, care l-au luat pe sus şi l-au dus în arest. Furioşi, zeci de sârbi au înconjurat forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene pentru a-i împrăştia.

Într-un final, emisarul a fost eliberat şi transportat peste graniţă.

Incidentele au declanşat furia Belgradului, care a ameninţat cu un răspuns pe măsură.

Autorităţile de la Pristina anunţaseră luni că au interzis accesul în Kosovo al mai multor importanţi oficiali sârbi, între care şi Marko Djurici. Cu toate acestea, Djurici a ajuns luni după-amiază la Mitrovica pentru a lua parte la o conferinţă organizată de Belgrad cu privire la statutul provinciei sârbe care şi-a declarat independenţa în urmă cu 10 ani.

Autorităţile din Pristina au avertizat că îl vor aresta pe Marko Djuric dacă acesta va încălca ordinul care îi interzicea accesul în Kosovo.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008. Decizia nu a fost recunoscută de Belgrad, care vrea să-şi menţină influenţa asupra minorităţii sârbe din nordul provinciei.