Tensiuni la graniță. Polonia: Un soldat bielorus a încercat să tragă spre soldaţii polonezi. Replica Belarusului

Data publicării:
Polish border guards watch a refugee camp behind barbed wire installed on the border between Belarus and Poland near the village of Usnarz Dolny
Soldații polonezi acuză că sunt provocați de militarii bieloruși la graniță. Foto: Profimedia

Polonia a declarat vineri că un soldat bielorus a încercat să tragă asupra trupelor de frontieră poloneze, iar alţii să dărâme gardul de-a lungul graniţei, pe fondul creşterii tensiunii legate de valul de migranţi care vor să ajungă pe teritoriul Uniunii Europene din Belarus.

Varşovia şi UE acuză Belarus că stimulează migranţii ilegali să intre în Polonia şi în alte state UE prin teritoriul bielorus pentru a face presiuni asupra blocului comunitar, după sancţiunile pe care le-a impus asupra încălcărilor drepturilor omului de către Minsk. Belarus a respins în mod repetat acuzaţiile.

„Noi provocări la graniţă. Ieri, un soldat bielorus a încercat să tragă cu un pistol de semnalizare spre soldaţii polonezi. Din fericire, arma nu s-a descărcat”, a scris Ministerul polonez al Apărării pe Twitter, potrivit Reuters.

„La 100 metri mai încolo, cinci bieloruşi înarmaţi au încercat să distrugă gardul (nostru de la graniţă), strigând în acelaşi timp că vor împuşca soldaţi polonezi”, a adăugat ministerul.

Polonia a ridicat un gard de sârmă ghimpată de-a lungul graniţei, unde este în vigoare starea de urgenţă, pentru a nu lăsa să intre migranţii, şi intenţionează să construiască un zid înalt de 5,5 metri de-a lungul unei porţiuni de 180 km a frontierei.

Anton Bîhkovski, purtătorul de cuvânt al Comitetului de Grăniceri al Belarusului, a declarat pentru agenţia de presă Sputnik că partea poloneză inventează faptele.

„Partea vecină continuă să escaladeze situaţia în zona graniţei. Reprezentanţi ai Ministerul Apărării polonez sunt de fapt ei înşişi provocatori”, a declarat el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri