Teroriştii de la biserică aveau cuţite, o centură cu explozibil falsă şi un cronometru de bucătărie

Data publicării:
atac biserica franta politie captura

Adel Kermiche, născut pe 25 martie 1997 la Mont-Saint-Aignan, departamentul Seine-Maritime, nu avea nicio condamnare în cazier. Se afla însă sub supravegherea poliţiei şi era în evidenţa serviciilor antiteroriste, a declarat procurorul general al Franţei, Francois Molins.

Pe 23 martie 2015, familia a reclamat dispariţia lui Adel Kermiche. În aceeaşi zi, adolescentul a fost prins în Germania. Folosea actul de identitate al fratelui său şi se îndrepta spre Siria. A fost predat autorităţilor franceze care l-au plasat sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi departamentul Haute-Normandie. Avea obligaţia să se prezinte la circa de poliţie o dată pe săptămână.

Pe 11 mai 2015 a dispărut din nou şi pe numele lui a fost emis un mandat internaţional de arestare. A fost prins în Turcia, două zile mai târziu. Se îndrepta din nou spre Siria, folosind de data aceasta actul de identitate al unui văr. A fost trimis în Franţa, unde a fost arestat preventiv. A fost eliberat şi plasat sub control judiciar, cu interdicţia parţială de a părăsi domiciliul. Mai exact, tânărul purta o brăţară electronică pentru localizare. Autorităţile au decis însă să-i acorde câteva ore de „libertate”. Aşa se face că dispozitivul electronic pe care îl purta era programat să se oprească între orele 8:30 şi 12:30 de luni până vineri şi între orele 12:00 şi 18:00 sâmbăta.

Procurorul Francois Molins a spus că atacul din biserica Saint-Etienne-du-Rouvray a început la ora 9:25. Atunci, „doi indivizi care purtau arme albe” au intrat în lăcaşul de cult şi au luat 6 ostatici: preotul, trei măicuţe şi un cuplu de enoriaşi. Alerta a fost dată de una dintre măicuţe, care a reuşit să fugă.

Conform procurorului general al Franţei, între forţele de ordine ajunse la faţa locului şi atacatori a avut loc o negociere, dar poliţiştii nu au putut intra în biserică deoarece trei dintre ostatici erau folosiţi ca scuturi umane. La un moment dat, cele două măicuţe rămase ostatice şi cuplul de enoriaşi au ieşit din lăcaşul de cult, urmaţi de teroriştii care au strigat „Allah Akbar”. A fost momentul în care cei doi atacatori au fost împuşcaţi de forţele de ordine.

Unul dintre indivizi purta o centură explozibilă falsă şi trei cuţite iar celălalt agita în mână un cronometru de bucătărie învelit în folie de aluminiu. Acesta dn urmă avea şi o bombă falsă în rucsac.

Cei doi atacatori l-au ucis pe preotul Jacques Hamel şi au rănit trei dintre ostatici. Cel mai grav este un enoriaş, în vârstă de 86 de ani, dar viaţa lui nu mai este în pericol. 

Pe de altă parte, Francois Molins a spus că un adolescent de 16 ani, născut în Algeria şi care a fost reţinut în cursul zilei, pentru câteva ore, a fost eliberat şi plasat sub supravegherea poliţiei. Acesta este fratele mai mic al unui tânăr pe numele căruia este emis un mandat internaţional de arestare după ce a plecat în Siria folosind actul de identitate al lui Adel Kermiche.

Citiţi şi:

Francois Hollande: Franţa este în război

Preot ucis într-o biserică din Normandia. Martor: Teroriştii au oficiat o slujbă în arabă, pe care au înregistrat-o

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri