The Guardian: NSA a interceptat milioane de SMS-uri pe zi

Data publicării:
Computer concurs-Mfax-1

Aceste informaţii, dezvăluite în cadrul unei anchete comune a ziarului britanic şi a postului de televiziune Channel 4, se bazează pe documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden, potrivit Mediafax.

Ele au fost publicate cu o zi înaintea unui discurs al preşedintelui american Barack Obama, care urmează să anunţe vineri o serie de reforme vizând metodele de supraveghere, ca răspuns la controversa privind programele americane de spionaj, declanşată de Snowden.

Programul NSA cu privire la SMS-uri, denumit „DISHFIRE”, colecta „aproape tot ceea ce putea”, potrivit unor documente aparţinând Serviciului guvernamental britanic de informaţii (GCHQ), citate de The Guardian.

NSA foloseşte această bază de date existentă pentru a extrage informaţii referitoare la planurile de călătorie, contactele şi tranzacţiile financiare ale deţinătorilor de telefoane mobile, înclusiv ale indivizilor care nu sunt suspectaţi de vreo activitate ilegală, notează cotidianul britanic.

Programul constă în culegerea şi analizarea mesajelor automate, cum ar fi cele care indică apeluri pierdute sau preţurile la serviciul roaming în străinătate, precum şi SMS-urile trimise de bănci.

GCHQ a afirmat că activităţile sale sunt legale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri