The Guardian: Românii îşi povestesc experienţele de pe pământ britanic

Data publicării:
marea britanie geanta mfax crop-1

 

Am decis să vin în Marea Britanie pentru a-mi termina studiile. Când am ajuns aici, nu am avut drept de muncă timp de şase luni. După ce am primit un permis de muncă am găsit două joburi. Nu au fost locuri de muncă excelente, dar erau numai bune pentru un student. Pe termen scurt, plănuiesc să muncesc în Marea Britanie şi să îmi fac o carieră aici. Pe termen lung, cel mai probabil, mă voi întoarce în România”, a scris utilizatorul maxmarioxx, pe witness.theguardian.com.

Un alt român spune că nici nu ştia că are dreptul la ajutor social şi mărturiseşte că nu are de gând să rămână pentru totdeuna în Marea Britanie.

Locuiesc în Marea Britanie de un an şi jumătate. Nu am cerut niciodată ajutor social, nici măcar nu ştiam că poţi face acest lucru fără să fii britanic. Pentru mine, Marea Britanie a părut un loc mai bun pentru a porni o afacere, dar asta nu înseamnă că voi face din Marea Britanie o a doua mea casă. Vorbesc cinci limbi şi pe două dintre ele le-am învăţat singură, fără profesori sau meditaţii plătite. Românilor chiar le pasă de educaţia lor şi muncesc din greu pentru a-şi construi o viaţă mai bună. Nu luăm nimic de-a gata şi faptul că suntem una dintre cele mai sărace ţări din Europa ne-a învăţat lucruri importante. Încercaţi să ne cunoaşteţi înainte să ne judecaţi”, a completat Andreea Bindea.

O altă româncă povesteşte cât de greu este să găseşti un loc de muncă în Marea Britanie.

„M-am mutat în Marea Britanie în 2010, pentru că în România îmi era greu să găsesc o slujbă care să mă ajute să îmi plătesc studiile. Acum sunt licenţiată în Ştiinţe Economice şi am încercat să îmi găsesc o slujbă bună, dar mai mereu am primit acelaşi răspuns: Ne pare rău, nu vă putem angaja pentru că sunteţi din România... Îmi este dor de România în fiecare secundă pentru că acolo este familia mea şi viaţa mea, dar Marea Britanie îmi dă posibilitatea unui viitor mai bun. Muncesc din greu şi plătesc 20% la stat pentru ajutoarele sociale luate de alţii şi primesc foarte des insulte şi toate aceste mesaje din presă despre România. Este foarte greu să fii imigrant în Marea Britanie, dar mă voi strădui din greu să le arăt britanicilor că românii sunt fiinţe umane şi nu cele mai rele persoane din lume”, a scris și ancabostiog23.

Un român stabilit de mai bine de 20 de ani în Regatul Unit vorbeşte despre românii care au schimbat pentru totdeauna faţa capitalei britanice.

Am venit aici în urmă cu mai bine de 20 de ani pentru a studia şi m-am angajat în Londra. Nu am cerut şi nici nu am primit vreun ajutor de la stat. Sunt mândru că sunt român şi ştiu că sunt şi mulţi alţi români care îşi fac cu succesc un viitor aici. Puţini ştiu, dar chiar Canary Wharf a fost construit de un român, cea mai bună cântăreaţă de operă din Londra este româncă şi lista poare continua”, a adăugat utilizatorul Romaxximus.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri