The Sun atacă România pe fondul eliberării a sute de deținuți

Data actualizării: Data publicării:
inchisoare detinut catuse shutterstock_550272769

Un nou atac al presei din Marea Britanie la adresa României, de data aceasta provocat de decizia ministrului justiției, Tudorel Toader, de a elibera mai repede deținuții care au ispășit pedeapsa în condiții necorespunzătoare.

Eliberarea deținuților din penitenciarele din România a ajuns în presa din Marea Britanie. Tabloidul The Sun relatează că „infractorii sunt 'aruncați' de către instanțele românești în Marea Britanie și apoi se folosesc de legile Uniunii Europene ca să rămână aici”.

Escrocii vin aici ca să obțină ajutoare legal, să angajeze avocați care să blocheze extrădarea pe motiv că celulele standard de doi metri din România încalcă legile privind drepturile omului din UE”, mai scrie Nick Parker.

Autorul articolului precizează și că „interlopi, hoți și jefuitorii de bancomate primesc acordul să călătoarească aici în timp ce sunt eliberați pe cauțiune”.

Potrivit unei „investigații” realizate de The Sun, printre motivele pentru care judecătorii le permit celor sub control judiciar să călătorească în Marea Britanie se numără vacanțele, să-și vadă rudele ori să meargă la evenimente columbofile.

The Sun arată cazul unui bărbat pe nume Cătălin Cioancă care a mers la un eveniment dedicat porumbeilor și nu s-a mai întors în România.

Ziaristul britanic mai scrie și că „alte țări din UE sunt nervoase pe exportul României de escroci”.

Începând de săptămâna trecută, sute de deținuți au fost eliberați din închisori. Recursul compensatoriu, aşa cum a fost denumită măsura de către Ministerul Justiţiei, spune că pentru 30 de zile executate în penitenciare care nu respectă drepturile celor condamnaţi fiecare persoană încarcerată poate fi eliberată mai devreme cu şase zile.

Potrivit ministrului Justiției, măsura vine după ce mai multe procese deschise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au fost câştigate de deţinuţi care au acuzat măsurile inumane din unele penitenciare din România.

Joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, au fost eliberați din închisori 529 de deținuți, iar 3.349 de deținuți au dobândit dreptul de a primi eliberare condiționată. Ulterior, Tudorel Toader a declarat că „vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii”.

Digi24.ro a arătat, când legea era încă în dezbaterea Parlamentului, că prin modul în care au fost definite condițiile pentru ca un spațiu de detenție să se considere necorespunzător, aproape toți deținuții vor beneficia de o reducere a pedepselor cu 20%. Fără a se ține cont de infracțiunile comise, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul unei legi autentice a grațierii.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind recursul compensatoriu.

Față de forma inițială a proiectului, venită de la Guvernul Grindeanu, aleșii au dublat reducerea - de la 3 zile la 6 zile - și au extins foarte mult lista criteriilor după care se va considera că spațiul de detenție este necorespunzător.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri