The Telegraph: Cum pot evita românii plata impozitelor în Marea Britanie

Data publicării:
bani 5-9

Reglementările UE permit angajaților europeni care sunt detașați în Marea Britanie pentru mai puțin de doi ani să-și plătească asigurările sociale și, în unele cazuri, impozitul pe venit în țara de origine.

Aproape 100.000 de imigranți din UE care se află în Marea Britanie deja profită de pe urma acestore reglementări, scrie The Telegraph.

Publicația britanică îl citează pe șeful celei mai mari agenții de recrutare din România, care tocmai și-a deschis un birou la Londra, care a spus că este perfect legal ca muncitorii transferați temporar în Marea Britanie să plătească impozitele în propria lor țară. „Dacă nu ești rezident plătitor de taxe, pentru că ești angajat temporar, poți plăti impozitul în țara ta de origine”, a declarat Andreas Cser, președintele Tjobs Recruit. „Dacă nu devii rezident în Marea Britanie, atunci poți plăti impozitul în România și Bulgaria”, a explicat el.

Ce drepturi au angajații care plătesc impozitele în țara de origine

Imigranții din UE care muncesc în Marea Britanie, dar plătesc taxe în țara lor de origine au dreptul la unele servicii medicale gratuite, locuințe sociale și alocații pentru copii.

Bulgaria are o cotă unică de impozitare de doar 10% pentru venituri, în România e de 16 la sută, în timp ce în Marea Britanie rata de bază a impozitării este de 32%, în care intră 20% impozit pe venit și 12% contribuții la asigurările de sănătate, precizează The Telegraph.

Potrivit reglementărilor europene, angajații pot fi detașați de o companie din țara lor să ocupe temporar posturi într-o altă țară UE – pentru o perioadă de până la doi ani sau chiar mai lungă în unele cazuri – iar aceștia pot plăti echivalentul asigurării naționale în statul lor de origine. Contractele angajaților transferați în străinătate trebuie să respecte regulile legislației muncii din țara-gazdă, dar costurile asigurărilor sociale rămân aceleași ca în țara de origine.

Acorduri bilaterale separate cu Marea Britanie în domeniul impozitării pot permite angajaților să continue să plătească impozitul pe venit în țara de origine, precizează „The Telegraph”.

Pentru a beneficia de aceste prevederi, angajații nu trebuie să stea mai mult de jumătate de an în Marea Britanie, mai spune „The Telegraph”, care comentează: cu salarii de patru-cinci ori mai mari în Marea Britanie decât în România și Bulgaria, o slujbă de șase luni în Marea Britanie este echivalentul salariului pentru cel puțin doi ani în țara de origine.

Guvernul britanic recunoaște că datele pe care le are în privința angajaților „transferați” sunt incomplete. Se estimează că 0,3% din totalul forței de muncă – adică peste 90.000 de persoane – sunt angajați impozitați în altă țară, notează publicația britanică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri