The Telegraph: Noul val de imigranţi români şi bulgari a început

Data publicării:
farmers.gif-378044

Numărul lucrătorilor imigranţi din România şi Bulgaria era de 141.000 la sfârşitul lunii iunie, o creştere cu aproape 26% faţă de cifra de 112.000 înregistrată la sfârşitul lunii martie. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, majorarea a fost de 35%, notează The Telegraph, preluată de Agerpres.

Unii comentatori susţin că această creştere anticipează faptul că cetăţenii din cele foste două ţări din Blocul Estic vor veni în Marea Britanie în număr şi mai mare când, la 1 ianuarie, vor avea acces la piaţa muncii din Regatul Unit.

Miniştrii au refuzat în mod repetat să ofere o cifră privind posibilul aflux, deşi ambasadorii celor două ţări le-au transmis parlamentarilor în prima parte a anului că se aşteaptă ca alţi 35.000 de imigranţi să vină în Marea Britanie în 2014. Cifrele publicate de Biroul Naţional de Statistică arată că 37.000 lucrători români şi bulgari au venit în Marea Britanie din luna iunie a anului trecut, ceea ce indică faptul că cetăţenii celor două ţări o iau înaintea eliminării restricţiilor începând de anul viitor, mai scrie The Telegraph.

Sunt aşteptaţi câte 50.000 de imigranţi pe an

Andrew Green, preşedinte MigrationWatch, care a estimat că 50.000 de români şi bulgari vor veni în fiecare an în următorii cinci ani, a spus: "Această creştere de peste o treime a numărului de lucrători români şi bulgari în Regatul Unit în ultimul an reprezintă o creştere substanţială faţă de direcţia precedentă".

"Asta sugerează că un număr şi mai mare va veni anul viitor, când piaţa muncii de la noi va fi complet deschisă pentru ei. Aceasta e în concordanţă cu estimarea noastră centrală conform căreia migraţia netă din România şi Bulgaria va fi de circa 50.000 pe an în următorii cinci ani", a declarat el.

În legătură cu cei 37.000 de imigranţi dezvăluiţi de aceste cifre, Green a afirmat: "Aceştia vor fi în mare parte lucrători care vor susţine că sunt liber-profesionişti. Aceasta este o veche lacună legislativă care le-a permis să lucreze legal în Marea Britanie".

"S-ar putea ca unii dintre aceşti lucrători să-şi asume riscuri cam mari, însă vor putea fi liniştiţi că, în contextul eliminării restricţiilor, orice acţiune împotriva lor este puţin probabilă", a mai spus el.

În prezent, românii şi bulgarii pot veni să lucreze în Marea Britanie dacă angajatorul a obţinut o viză, dacă sunt liber-profesionişti sau au un contract temporar pentru a acoperi posturile de culegători de fructe sau de alt tip de lucrători agricoli de care Marea Britanie duce lipsă.

După ce îşi vor asigura un loc de muncă, vor avea de asemenea dreptul la o serie de beneficii din partea statului, printre care sprijin pentru venit, ajutor pentru locuinţă şi pensie.

Guvernul britanic nu poate prelungii restricţiile privind piaţa muncii

Legislaţia Uniunii Europene privind libertatea de mişcare interzice Guvernului britanic să prelungească şi după acest an restricţiile privind piaţa muncii, mai scrie The Telegraph.

"Niciun cetăţean al UE nu are acces nerestricţionat în Marea Britanie: trebuie să lucreze, să studieze sau să se poată întreţine. Cei care sunt tentaţi să vină aici în încercarea de a abuza de serviciile publice ar trebui să ştie că nu suntem atât de uşor de păcălit", a declarat secretarul de stat pentru imigraţie, Mark Harper.

În total, numărul cetăţenilor străini care lucrează în Marea Britanie a crescut cu 98.000 în perioada aprilie-iunie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 2,68 de milioane, dintr-un total de 29,78 milioane de oameni care au un loc de muncă.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri