Theresa May intensifică eforturile diplomatice cu speranța că va încheia un acord pentru Brexit până la sfârșitul anului

Data actualizării: Data publicării:
theresa may. premierul marii britanii
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul britanic Theresa May intensifică în aceste zile eforturile diplomatice pentru a putea ajunge la un acord cu Uniunea Europeană privind retragerea Regatului Unit din blocul comunitar, informează Reuters.

theresa may getty
Foto: Guliver/GettyImages

May s-a întâlnit joi seara cu trei lideri din UE la Bruxelles, iar vineri va lua masa cu președintele francez Emmanuel Macron. Întâlnirea de joi a avut loc în cadrul unei cine restrânse găzduită de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar invitați au fost președintele României Klaus Iohannis și premierii Belgiei și Olandei.

Oficiali și diplomați europeni au făcut recent declarații cu privire la „un acord iminent” ce poate fi încheiat zilele acestea.

„O parte din acordul de retragere necesită în continuare negocieri suplimentare, în special problema evitării unei granițe dure între Irlanda și Irlanda de Nord”, a declarat însă negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier. În plus, un alt oficial de rang înalt din UE spune că „o înțelegere deplină nu este încheiată, există un progres în negocieri, dar nu se știe dacă acordul poate fi semnat atât de curând (în aceste zile – n.r.)”.

Deși mai mulți oficiali UE spun că își doresc să încheie o înțelegere cât mai repede, summitul UE unde urma să se discute acordul, planificat pentru 17-18 noiembrie, nu mai este pe agenda Uniunii.

Ca să se încadreze în data propusă pentru Brexit - 29 martie 2019 -, Theresa May își dorește semnarea acordului de ieșire din Uniunea Eropeană până la sfârșitul acestui an, deoarece actul trebuie aprobat și de parlament.

Dacă premierul May ratează înțelegerea cu UE, Marea Britanie se va confrunta cu o părăsire a Uniunii fără o perioadă de tranziție, lucru care ar afecta economia țării.

Pe de altă parte, mulți oameni de afaceri și investitori din Marea Britanie se tem că un Brexit realizat fără un acord încheiat între cele două părți va slăbi Occidentul, ar panica piețele financiare și ar bloca comerțul.

Din această perspectivă, aceștia au cerut joi un nou referendum cu privire la Brexit. Ei doresc ori o rămânere în Uniunea Europeană ori părăsirea acesteia în cadrul unui acord negociat în termenii propuși de Theresa May.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri