Theresa May va încerca să renegocieze acordul pentru Brexit. Poziția fermă a Comisiei Europene

Data publicării:
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy Meets Theresa May
Foto: Guliver/GettyImages

Premierul britanic Theresa May le-a promis parlamentarilor că va încerca să renegocieze acordul pentru Brexit cu Uniunea Europeană, cu toate că oficialii UE au declarat ferm că nu este posibilă o renegociere a acestui acord, scrie BBC News.

Spanish Prime Minister Mariano Rajoy Meets Theresa May
Foto: Guliver/GettyImages

„Regatul Unit continuă să creadă că este absolut în interesul său să plece cu un acord, însă noi trebuie să avem un acord care să fie susţinut în Parlament, iar acest lucru necesită modificări ale acordului retragerii”, a anunţat purtătorul de cuvânt al lui May.

Theresa May ar urma să aibă mai multe convorbiri telefonice cu lideri ai UE, în cursul zilei de marți, pentru a încerca să îi convingă pe aceștia să se răzgândească în privința acordului.

Premierul britanic nu a reușit să obțină un vot favorabil în Parlamentul britanic pentru acordul pe care l-a negociat la Bruxelles, mulți parlamentari acuzând că acest acord ar fi mai rău decât un Brexit dur.

Principalul amendament care a stârnit nemulțumirea parlamentarilor este legat de mecanismul de „backstop” (plasa de siguranță) pentru frontiera nord-irlandeză. Actualul acord ar risca să ducă la reapariția unei „frontiere dure” între Republica Irlanda și Irlanda de Nord.

Theresa May a avertizat în repetate rânduri că renegocierea acordului nu este o opțiune, întrucât liderii europeni consideră acordul închis.

Comisia Europeană informează că acordul privind Brexitul nu este negociabil

Comisia Europeană anunţă că acordul privind Brexitul nu poate fi redeschis. În paralel, guvernul britanic a cerut modificarea acestuia, scrie The Guardian.

Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat: „Avem o poziţia unanimă a Celor 27 privind acordul Brexitului care reflectă poziţia UE. La acest acord s-a ajuns împreună cu guvernul britanic, este susţinut de lideri şi nu poate fi renegociat”.

Întrebată dacă această poziţie se va schimba în cazul în care parlamentarii britanici vor vota pentru a cere modificări privind soluţia de rezervă pentru graniţa irlandeză, ea a precizat: „Singurul lucru pe care îl pot spune este că vom aştepta rezultatul votului de mâine din Camera Comunelor. Apoi vom aştepta ca guvernul să ne spună care sunt următorii paşi”.

Oficialii de la Bruxelles vor analiza deciziile guvernului britanic privind Brexitul la o întâlnire a comisarilor europeni de miercuri.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri